Готварство

Гръцко саганаки със скариди

10 Юли 2017 | 11:31 |
Рейтинг:
5 от 3 гласа
Време на приготвяне: 60 минути Порции: 4
Гръцко саганаки със скариди

Продукти:

  • 500 г почистени скариди
  • 250 г сирене
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 500 г белени домати от консерва
  • 1 супена лъжица сух риган
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 50 мл зехтин
  • 30 мл узо
  • 2 стръка пресен босилек
  • 1 щипка захар
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на много ситно. Загрейте мазнината в дълбок тиган и ги запържете вътре. Добавете ригана към лука и чесъна, разбъркайте. Залейте ги с узото и се дръпнете, защото ще се фламбира. Изчакайте пламъка да угасне. 

Добавете доматите. Подправете със сол, черен пипер и захар, която да убие киселинността на доматите. Разбъркайте. Възможно е да се окаже гъсто, затова залейте с 1 чаша вода. Намалете котлона и оставете сместа да се сгъсти след като започне да къкри. 

Междувременно нарежете магданоза на много ситно, накъсайте босилека. Нарежете сиренето или го натрошете. Добавете магданоза и сиренето към доматения сос и разбъркайте. Накрая прибавете върху всички продукти и скаридите. Полейте с още малко зехтин. Разбъркайте ястието и гответе още 7-8 минути. Преди да сервирате поръсете и с босилек. 

Снимка: closeencountersofthecookingkind