Готварство

Скариди с плътен сос

24 Авг 2018 | 06:47 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 минути Порции: 8
Скариди с плътен сос

Продукти:

  • 1 кг скариди, почистени
  • 2 супени лъжици рапично олио
  • 1 глава лук, нарязан
  • 5 скилидки чесън, пресован
  • 1 щипка сол
  • 2 супени лъжици настърган джинджифил
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • ¾ чаша бира
  • ¼ чаша кетчуп
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1 супена лъжица вода
  • 1 супена лъжица сусамово олио
  • 3 стръка пресен лук, нарязан
  • 1 стрък пресен магданоз, нарязан

Приготвяне:

Загрейте рапичното олио в голям тиган на висока температура. Запържете кромида в него заедно с чесъна, джинджифила за около 1 минута, като постоянно разбърквате. Добавете скаридите, солта, черния пипер и гответе, докато скаридите станат розови и непрозрачни или около 5 минути. Добавете бирата, кетчупа, захарта и оставете соса да заври. 

Намалете котлона. Разтворете царевичното нишесте във водата заедно с червения пипер. Разбъркайте. Добавете в тигана и оставете отново да заври. Разбърквайте, докато сосът клокне и започне да се сгъстява. След като скаридите станат по-тъмно розови, е време да добавите сусамовото масло, да разбъркате за последно и да отстраните от котлона. 

Поръсете с пресния лук и магданоза. 

Снимка: istock

Опитайте още: