Готварство

Питка за Бабинден

07 Яну 2021 | 08:42 |
Рейтинг:
3 от 2 гласа
Питка за Бабинден

Продукти:

  • брашно – 1 кг
  • мая – 1 пакетче суха мая или 1 кубче жива мая
  • захар 1 щипка
  • прясно мляко – 400мл
  • яйце 1 бр.
  • сол – 1 ч.л.
  • олио – 1 суп.л.
  • разтопеното масло – 1 малко пакетче
  • семена
  • жълтък

Приготвяне:

На места в България Бабинден е празник не само на бабите акушерки, а на всички жени, които са доживели до радостния момент да имат внучета. Едни на по-млада възраст, други на по-достолепна, но ги обединява радостта да гледат внучета и да им се радват. И естествено българската традиция е ясна – за всяка радост трябва да се черпи. И Бабинден е денят, в който бабите черпят. Обикновено правят баничка, питка или нещо друго вкусно. И бабино! Нали знаете, че бабините манджи винаги са най-вкусни.
Тази бабина питка е много лесна за направа.

Брашното се пресява. В средата се прави кладенче. Междувременно маята се разтваря в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане кашичка. Когато шупне маята се слага в кладенчето. Прибавя се едно разбито яйце и солта. Размесва се добре. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото. Размесва се пак и се оставя да втаса. След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото. Разточва се и се оформя питката. За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета. Всяко парче се реже на три и се плете плитка. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио.

Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена. Например маково, сусамово, ленено.

Автор: Вергиния Генова

Опитайте още: