Готварство

Тиквеник със стафиди, напоени в ром

07 Ное 2015 | 09:10 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 80 минути Порции: 10
Тиквеник със стафиди, напоени в ром

Продукти:

  • 1 кг обелена тиква цигулка
  • 250-300 г кафява захар
  • 100 г стафиди
  • коняк или тъмен ром за напояване на стафидите
  • 150 г счукани орехи
  • 1 прахче канела
  • 1 жълтък за намазване на тиквеника
  • масло или олио за намазване на корите и тавичката

Приготвяне:

Сложете стафидите в коняк за няколко минути, за да поемат хубаво от алкохола. Настържете тиквата и я сложете в голяма купа. Към нея добавете захарта, канелата, ядките. Когато стафидите са поели от коняка може да ги добавите и към другите съставки. Разбъркайте всичко добре.

Разстелете корите. Вземете една кора, капнете върху нея малко разтопено масло/олио, сложете в единия й край от плънката и завийте. Корите се слагат в тавичка, предварително намазана с олио.

След като завиете и последната кора, намажете тиквеника с жълтък и го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20-30 минути. След като изстине може да го поръсите с пудра захар.

Рецептата е предоставен от шеф Борис Колаксъзов.

Снимка: личен архив

Опитайте още: