Готварство

Масленица

16 Май 2016 | 12:50 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 20
Масленица

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 500-600 г сирене
  • 2 яйца
  • 1 пакет краве масло
  • 200-220 мл олио
  • 1 кубче мая
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. оцет
  • 1 с.л. олио
  • олио за поръсване

Приготвяне:

Пресяваме брашното. Добавяме маята, захарта, солта, оцета и олиото. Разбиваме двете яйца, наливаме 300-400 мл топла вода, замесваме тесто. Разделяме го на 6 части. Замесваме ги на питки, овалваме ги обилно в брашно и ги оставяме да втасат.

Разтопяваме кравето масло, прибавяме 200 мл олио. Потапяме първата питка в мазнината и я разстиламе на дъното на тава с диаметър 30 см. Поръсваме с натрошеното сирене, поливаме с олио. Затваряме с втора питка и завиваме на руло.

Така правим три рула. Усукваме ги и ги разтегляме на фитил. Подреждаме ги в тава като съединяваме краищата им. Изчакваме да втасат още 10 минути. Поливаме ги с олио и печем в загрята фурна на 180-200 градуса около 30-40 минути.

Рецептата е участвала в конкурса „Празнично и кулинарно“.

Опитайте още: