Готварство

Козунак с ванилия и лимон

19 Май 2013 | 08:00 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Козунак с ванилия и лимон

Продукти:

  • 1 кг бяло брашно,
  • 1 ч. л. сол,
  • 50 г мая,
  • 250 г захар,
  • 80 г масло,
  • 80 мл олио,
  • 7 яйца,
  • 250 мл прясно мляко,
  • ванилия и лимон

Приготвяне:

Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне.

Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместа се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание можете да добавите ядки, кандирани (озахарени) плодове, локум, стафиди, парченца шоколад

Рецептата е на Галя Парашкевова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“