Готварство

Козунак на конци без провали

03 Апр 2018 | 14:02 |
Рейтинг:
4 от 13 гласа
Козунак на конци без провали

Продукти:

  • 500 г брашно,
  • 3 яйца,
  • 160 г захар,
  • 130 г масло,
  • 130 г прясно мляко,
  • 1 пак. мая,
  • 1/2 щипка сол,
  • 1/2 кора и сок от лимон,
  • 1 ампула ванилия,
  • 100 г стафиди,
  • 1 ампула ром,
  • 1/2 пак. локум,
  • По желание се добавя и кулинарен шоколад (парченца).

Приготвяне:

Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята.

Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.

След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.

Аз го пекох във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.

Рецептата е на Милена Миразчийска, участник в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“