Готварство

Козунак без яйца

31 Май 2013 | 09:00 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Козунак без яйца

Продукти:

  • 1 кг брашно,
  • 1 ч. ч. захар,
  • 150 г олио,
  • 30 г мая за хляб,
  • 1 и 1/2 ч. ч. лимонада (затоплена),
  • кората от 1 лимон

Приготвяне:

Маята се разтваря с 1 с. л. захар, 1 с. л. лимонада и малко брашно. Слага се на топло да шупне. Захарта се разтваря в лимонадата и с останалите продукти, (като лимоновата кора е настъргана) и с готовата мая се замесва тесто, което се слага на топло да втаса. След това тестото се разделя на 2 части, а всяка част на 3 парчета. Парчетата тесто се раздърпват на ленти и се изплитат на плетеници. Слагат се в намаслени тавички и се оставят на топло да втасат. След като тестото се надигне, се намазва с прясно мляко и се поръсва с кристална захар. Пече се в предварително затоплена силна фурна.

Рецептата е на Любка Перчеклийска, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“