Готварство

Българо-гръцки козунак

30 Май 2013 | 10:20 |
Рейтинг:
Българо-гръцки козунак

Продукти:

  • 1 кг брашно (аз ползвах обикновено),
  • 6 яйца (отделя се 1 жълтък),
  • 250 мл прясно мляко- хладко,
  • 50 г мая или 3 пакетчета суха,
  • 300 г захар,
  • 250 г масло - разтопено,
  • кората на 1 лимон,
  • 200 г стафиди (може да се сложат и орехи),
  • ванилия,
  • ром (в Гърция слагат махлепи или мастиха за аромат)

Приготвяне:

Отделяме един жълтък- за намазване. Разбиваме останалите яйца със захарта.

смесваме маята с малко от захарта, щипка сол, няколко супени лъжици от брашното и хладкото мляко (консистенцията е като за палачинки) и оставяме половин час да втасва.

През това време пресяваме брашното, като оставяме част от него за доомесване.

Към него добавяме сместа с яйцата и втасалата мая.

Добавяме кората от лимон, ванилията, стафидите (евентуално и орехите) и месим като постепенно сипваме по малко от разтопеното масло (оставяме част от него за намазване на тавата и козунака).

Оставяме да престои, покрито на топло място 1-2 часа, докато удвои обема си.

Готовото тесто разрязваме на 4 части. От тях размесваме дълги ивици. Сплитаме на плитка (с намаслени ръце).

Разбиваме жълтъка с масло (около 3 с. лъжици) . Намазваме тавата с масло.

Пренасяме плитката внимателно в тавата и я намазваме обилно със сместа – жълтък масло. Поръсваме със захар.

Оставяме отново да втасва около час- час и половина. (при мен стана бързо защото е 30 градуса тука).

Пече се на 160 градуса около час, като след първите 10 мин. покрих с алуминиево фолио- да не загори отгоре.

Оставя се да изстине и може да се разчупи.

Рецептата е на Величка Анезинис, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“