Готварство

Козунакът на баба

21 Май 2013 | 08:45 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Козунакът на баба

Продукти:

  • 1 кг брашно,
  • 5 яйца,
  • 1 препълнена чаена чаша захар,
  • 1 чаена чаша прясно мляко,
  • 3-4 лъжици кисело мляко,
  • 150 г мас,
  • малко олио или краве масло,
  • 1/2 кубче мая,
  • 1 яйце – белтъкът за намазване, където ще бъде плънката, а жълтъкът за намазване отгоре,
  • малко настъргана лимонова кора

Приготвяне:

Маята се разтваря в малко хладко прясно мляко или вода с 1 чаена лъжичка захар, като се надигне слагаме малко брашно да се получи каша и пак оставяме да втаса.

В отделен съд разбиваме яйцата и захарта, добавяме маста и кравето масло размекнати, но не разтопени и останалото прясно мляко, и киселото мляко. Добавяме ванилията, ако има, и лимоновата кора.

В друг, по-голям съд слагаме брашното и 1 щипка сол. Когато маята втаса втори път, смесваме я с течните съставки и всичко наливаме постепенно върху брашното, като месим бавно и внимателно.

Сравнително бързо се омесва. Тогава оставяме готовото тесто да втаса още веднъж и когато е втасало разрязваме на 3-4 топки и разточваме. Всяка разточена кора намазваме с белтък и поръсваме с орехи, стафиди, захар и канела или какао, навиваме на руло и заплитаме рулата. Пак оставяме да втаса. Накрая намазваме с жълтъка и поръсваме с ядки или сусам, може и захар по желание и печем. Захарта за отгоре се мокри, за да не изгори.

Рецептата е на Красимира Петрова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“