Готварство

Специален козунак с ром и стафиди

02 Апр 2018 | 16:00 |
Рейтинг:
5 от 4 гласа
Време на приготвяне: 3 часа Порции: 10
Специален козунак с ром и стафиди

Продукти:

  • 450 г бяло брашно
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 100 г масло
  • 50 г олио
  • 5 с.л. прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • Кората от 1 лимон или лимонова есенция
  • 1 ванилия
  • 3 с.л. ром
  • ½ чаша стафиди

Приготвяне:

Маята се смесва с леко затопленото мляко, 1 лъжица от захарта и 1 лъжица от брашното. Сместа се разбърква и се оставя настрана, за да се активира маята.

Пресейте брашното заедно със захарта. В средата направете кладенче, където трябва да изсипете яйцата, разтопеното масло, сместа с маята (кваса), ванилията, рома и стафидите.

Омесва се меко тесто. Добре е да се меси в продължение на 20-30 минути, за да се обогати максимално с въздух. От време на време усуквайте тестото с ръце.

Докато месите, мажете тестото с олио. След като го замесите, оставете го да „почине“ за известно време. Премесете го отново след 30 минути като добавите останалото олио и останалите стафиди (ако не сте сложили цялото количество). Покрийте го с чиста кърпа, за да втаса.

Втасалото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се маже с олио. С ръце се оформят продълговати форми от тестото. Трите продълговати части на тестото се сплитат на плитка. В края тестото се притиска, за да се запази формата.

Сплетеният козунак се оставя да втаса още веднъж за 30 минути. Маже се със жълтък и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Снимка: Thinkstock

Вижте още: