Меню

Специален козунак с ром и стафиди

2 април 2018 | 16:00 | Илияна Николова
5 от 4 гласа
Добави в любими
450 г бяло брашно
3 яйца
150 г захар
100 г масло
50 г олио
5 с.л. прясно мляко
1 пакетче суха мая
Кората от 1 лимон или лимонова есенция                      
1 ванилия
3 с.л. ром
½ чаша стафиди
3 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Маята се смесва с леко затопленото мляко, 1 лъжица от захарта и 1 лъжица от брашното. Сместа се разбърква и се оставя настрана, за да се активира маята.

Пресейте брашното заедно със захарта. В средата направете кладенче, където трябва да изсипете яйцата, разтопеното масло, сместа с маята (кваса), ванилията, рома и стафидите.

Омесва се меко тесто. Добре е да се меси в продължение на 20-30 минути, за да се обогати максимално с въздух. От време на време усуквайте тестото с ръце.

Докато месите, мажете тестото с олио. След като го замесите, оставете го да „почине“ за известно време. Премесете го отново след 30 минути като добавите останалото олио и останалите стафиди (ако не сте сложили цялото количество). Покрийте го с чиста кърпа, за да втаса.

Втасалото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се маже с олио. С ръце се оформят продълговати форми от тестото. Трите продълговати части на тестото се сплитат на плитка. В края тестото се притиска, за да се запази формата.

Сплетеният козунак се оставя да втаса още веднъж за 30 минути. Маже се със жълтък и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 6 години )
ne bih go napravila to4no po rozi na4in s takava esencia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар