Готварство

Панетоне със сушени плодове

14 Дек 2019 | 05:32 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Панетоне със сушени плодове

Продукти:

  • 1/3 чаша топла вода
  • 1 кубче жива мая
  • 4 чаши брашно
  • ½ чаша топло мляко
  • 12 супени лъжици масло, леко размекнато
  • 2 чаши сушени плодове на кубчета
  • 2 и ½ чаши лимонови корички
  • 2 супени лъжици портокалови корички
  • 2 супени лъжици масло, разтопено
  • 1 жълтък за намазване
  • 1 супена лъжица сметана
  • 1 ванилия
  • 2/3 чаша захар
  • 4 яйца
  • 2 жълтъка

Приготвяне:

За да направите закваска, размийте половината от маята в топла вода. В нея добавете ½ чаша брашно, разбъркайте. Покрийте с капак или найлоново фолио и оставете да се активира за 30 минути. Останалата мая поръсете с прясно мляко, затоплено. След като се размекне, добавете захар, яйцата, двата жълтъка и ванилията. Разбъркайте добре. Добавете закваската и отново разбъркайте.

В купа смесете размекнатото на стайна температура масло с оставащото брашно. Трябва да се получи трошливо тесто. Бавно излейте яйчената смес в брашното, като междувременно разбивате с миксер след всяко добавяне. Ако нямате приставка за тесто към миксера, омесвайте на ръка. Прехвърлете тестото в намазнена тава. Увийте с фолио и оставете да втаса 2-3 часа на стайна температура.

Подгответе си кухненска хартия за печене. Поставете я във висока тава за печене, като я прилепите плътно към стените. За да успеете, намажете тавата с разтопено масло предварително. Поръсете с брашно.

Прехвърлете тестото върху плота за месене. Омесете го добре. Напълнете го със сушените плодове и цитрусовите корички. Оставете го отново да втаса, докато удвои обема си. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. Разбъркайте останалия жълтък със сметаната. Прехвърлете тестото в тавата за печене. Намажете го със сместа. Печете в загрята фурна за около 30-40 минути. Ако покафенее прекалено отгоре, покрийте с фолио и допечете до суха клечка. Охладете напълно преди сервиране.

Снимка: iStock

* * *

Опитайте още: