Меню

Сладки фунийки с крем

23 март 2018 | 08:27 | Илияна Николова
5 от 4 гласа
Добави в любими
За тестото: 
700 г брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 к.ч. кисело мляко
1 лъжичка сода 
1 бакпулвер
1 к.ч олио
За крема: 
1 л прясно мляко
2-3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия
90 мин.

  • Порции: 30

Продукти
Приготвяне

За тестото: 

Разбийте яйцата и захарта с миксер, добавете олиото. Разбийте, разтворете содата в киселото мляко, добавете към сместа. Отново разбийте. Смесете или пресейте брашното с бакпулвера, добавете към сместа и вече разбъркайте с лъжица. Ще усетите кога е готово да се изсипе на плота, за да го омесите с ръце, добавяйки брашно, толкова, че да спре да се лепи по ръцете. Разточете го и отрежете дълги ленти около 1 см.

Навийте тестото около металните формички във форма на фунийка. Ако нямате такива, можете да си направите от фолио за печене. Получават се около 30 фунийки, затова ще се наложи да се пекат на два пъти, или в зависимост колко форми имате. Пекат се на 180 градуса в загрята фурна до порозовяване. Хубаво е да сложите и хартия за печене в тавата.

За крема: 

Сложете 800 мл мляко на котлона заедно със захарта. В купа разбийте яйцата и брашното. Когато млякото започне да завира, сложете яйцата с брашното и бъркайте постоянно, за да не се получат бучки. За няколко минути кремът е готов. Сложете ванилията и разбъркайте хубаво. Оставете да изстине.

Напълнете фунийките като се стремите да започнете от дъното, за да останат сухи.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай