Семейство

Как да научим децата си да уважават парите

19.07.2012г. / 03 46ч.
Снежана Проданова
Как да научим децата си да уважават парите

Интересно е, че деца с общи родители развиват различно отношение към парите. Приемайки, че родителите имат един и същи подход към всяко едно от децата си, остава различието да се дължи на уникалния характер на всеки човек. Въпреки въпросната уникалност, младежите могат да бъдат разделени в три групи и условно наречени устремени, своенравни и принципни.

Устремените тийнейджъри са тези, които имат собствено решение за всички въпроси, включително и финансовите. Често обаче ентусиазмът им не се препокрива с практическите им възможности, затова е важно родителите да провокират детето си да мисли, да търси решение на ежедневни въпроси – например изборът на хотел за екскурзия или подготовката на някакво семейно събиране. Нужна е подкрепа и окуражаване за поемането на инициатива.

Своенравните са децата, склонни да подценяват силата и изчерпаемостта на парите. Възможно е и да не са склонни да приемат съвет или да пренебрегнат помощта ви. Пратете ги да работят или да помагат в работата на ваши познати или роднини. Намалете джобните им, за да не разчитат единствено на вас, а и на труда си, за да се чувстват накрая финансово стабилни или най-малкото по-самостоятелни.

Принципните младежи може хипотетично да притежават всички нужни качества за самостоятелно управление на бюджета си, но на практика могат да бъдат нерешителни и притеснителни относно взимането на важни решения. Затова са от значение разговорите и въображението. Поставете детето си във въображаема ситуация и го питайте как би реагирало.

Независимо от общия случай, обърнете внимание на частния – вашето дете. Подходът винаги е различен, но не забравяйте да му внушите една неоспорима истина –финансовата независимост се състои не само в правилното ръководене на парите, но и в съзнателното ръководене на собствения живот.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай