Семейство

Дете на разведени родители – с кого и къде да празнува Коледа?

Къде да е детето на Рождество Христово – при мама или при татко?

13.11.2012г. / 12 27ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С наближаването на коледните и новогодишните празници, неизбежно е да започнем планиране и подготовка на почивката. Дали ще се празнува при свекървата или пък при тъщата, дали у дома, на ски ваканция или пък в някоя топла страна?

Свързани статии

Въпросите за решаване са много. Но най-трудна е ситуацията на разведените родители. Къде да празнува детето – при майката и новото й семейство или пък при таткото? Това разкъсване между двамата родители действа жестоко на детската психика и е добре отсега да планирате празничната почивка и да разпределите престоя на детето.

Вариантите са няколко:

1. Празнувайте всички заедно

Това е идеален вариант, ако сте в добри отношения с бившия си съпруг и новото му семейство. Ако ситуацията е балансирана, без излишно напрежение, изберете този вариант, за да бъде детето ви щастливо, че празнува и с двамата си любими родители.

2. Разпределете почивните дни отсега

Ако не е възможно да празнувате заедно, тогава планирайте почивката още отрано. Коледа при мама, Нова година при татко, или пък обратното, вие решете помежду си. Но бъдете гъвкави и способни на компромис, в името на спокойствието у дома.

3. Бъдете добри и толерантни

Много често лошите отношения между двамата бивши съпрузи им пречат да работят заедно за бъдещето и спокойствието на детето. В навечерието на Рождество Христово, уповавайте се на християнските добродетели и загърбете гордостта. Не забравяйте, че щастието на детето ви наистина е най-важно, а полза от омразата и гнева няма никаква.

Коментирай