Семейство

Родителските грешки по време на празници

Често разрешаваме на децата да хапват повече сладкиши от нормалното

15.12.2012г. / 10 01ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Коледните празници са магическо време за децата. Малчуганите са изпълнени с големи очаквания и силна еуфория. Освен това те са щастливи, че са във ваканция и разбира се, че ще получат подаръци. Но в целия този период родителите без да искат започват да попадат в различни, изнервящи капани, които самите те си поставят.

Ето и кои са най-честите грешки, които възрастните допускат спрямо децата си в тази коледна треска:

1. Използването на Дядо Коледа като плашило

Не трябва да се опитвате да употребявате светлия образ на Дядо Коледа, за да получите добро поведение от децата си по време на празниците. Добрият белобрад старец не е плашило, което ще санкционира невъзпитаното ви или непокорно дете.

Изказвания от сорта: „Спри да викаш, че Дядо Коледа няма да ти донесе играчка“ или „Ако не си изядеш вечерята, Дядо Коледа няма да ти донесе нищо“ и т. н. не са градивни. Не опетнявайте образа на този магически герой за децата само заради една купичка със пилешка супа. Вашето дете – добро или лошо, няма да вярва в Дядо Коледа твърде дълго, така че не му разваляйте илюзията с излишни заплахи.

2. Липса на график

Свързани статии

Може да се появи голям проблем в поведението на децата, ако родителите пренебрегват нормалния график на семейството, само защото празничните тържества и веселби продължават до среднощ.

Ако едно дете е свикнало да си ляга в 21 часа всяка вечер, то може да издържи най-много до 23 часа и след това вече ще е изнервено и превъзбудено от умора, което на вас „ще ви излезе през носа“. Имайте наум този факт, когато започнете да организирате или тръгнете на коледно парти извън дома ви. Ако очаквате събитието да продължи до по-късно, насърчете детето да си почине в следобедна дрямка.

3. Прекаляване с коледните сладкиши

Бисквитки, бонбони, баклава, шоколад, топло какао... Всички знаем, че с калоричните храни по време на празници се прекалява масово. Но, ако детето ви не е свикнало да му позволявате толкова много изкушения през другото време на годината, може след това да не успеете лесно да се върнете към предишния режим на хранене. Освен това сладките храни и шоколадът могат да превъзбудят детето и да развалят поведението му в периода на празниците. Така че внимавайте със сладкишите и лакомствата, за да не съжалявате.

4. Празни обещания

Всеки родител иска да зарадва децата си от сърце и душа. Но когато виждате, че малките имат искания, които не можете да изпълните, по-добре не им давайте напразни обещания, а ги насочете към нещо друго. Ако бюджетът ви не включва нов велосипед или видеоигра, тогава не казвайте на детето, че има шанс Дядо Коледа да му ги донесе... един ден.

По-добре го убедете, че добрият старец не носи прекалено скъпи подаръци, за да може да смогне да подари по нещо на всички деца по света. Мотивирайте детето си да напише писмо – списък с желаните вещи, които иска, като му обясните, че от него ще получи само едно-две неща. Ако му давате празни обещания, по-скоро ще видите едно неудовлетворено и тъжно, а не щастливо дете навръх Коледа.

5. Свръхнатоварен график

Ако очаквате да успеете да намерите баланс между ходенето на работа и празнични партита, покупките на подаръци и храна за празничната трапеза, опаковането на подаръците, украсата и почистването на дома, приготвяне на коледното меню и т. н. и всичко това в последната седмица – то имайте предвид, че по-скоро ще се изнервите и ще пропуснете да прекарате ценни мигове с децата си.

Вярно, че сезонът е пренатоварен, но това не е извинение да зарежете децата да прекарат дните си пред телевизора или при бабите. Включете ги в приготовленията като ваши-помощници – могат да опаковат подаръците, да направят украсата, да подредят разхвърляните вещи, а вие най-добре си вземете малко отпуск. Една от идеите на Коледа е да прекараме качествено време с близките си и да се насладим на празничното настроение, а не да стигаме до ръба на истерията.

Коментирай