Семейство

Как да откажем торта, без да обидим домакинята

4 начина как сладкото вгорчава отношенията ви

07.03.2013г. / 09 27ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ще си нарушим ли принципите, само за да не обидим другите – въпросът е базов, дори когато става въпрос за най-изкушаващата храна – тортите.

Кога ядем сладко? Всеки ден, на закуска, между храненията или вечер за десерт на деня. Умните хора си подслаждат живота на празник или през уикенда – като награда за натоварената работна седмица. Още по-умните ядат правилните сладки храни – кафява захар, пчелен мед, мед от агаве, кленов сироп, петмез, сушени плодове, стевия. Сладкото е за енергия и за настроение, но не бива да разчитаме само на него да ни изпише усмивка на лицето.

Свързани статии

Много често ни се налага да ядем сладко, за да угодим на другите. Отивате на гости, на рожден ден в дома на жена, с която се познавате отскоро. Домакинята е направила или купила специално за вас торта, сладки, бисквити и бонбони. Ако не си хапнете, направо ще я обидите. Лошо ще й стане, а виновна ще бъдете вие.

Проява на лош вкус ли е да откажете сладкото парче? Мотивите ви може да са най-различни и невинаги да са приятни за околните. Ето какво ще си помисли домакинята за вас, ако й кажете причините за отказа си.

Пазя диета за отслабване.
„Ооо, тя сигурно ме мисли за дебела и слабохарактерна, защото аз не се ограничавам в яденето!“

Ям само храна, която аз си приготвя.
„Ооо, тя не е сигурна, че тортата/сладките са направени от качествени продукти. Смущава се от хигиената в дома.“

Не ям сладко, защото се храня здравословно.
„Ооо, това си е направо индиректна обида към мен! Сигурно изглеждам глупава, защото не знам коя храна е полезна!“

Не ям бяла захар, нито сметана, яйца и масло.
„Ооо, как се изложих! Какво се превзема тази! Всички нормални хора ядат яйца и масло. И сега така ме злепостави, защото нямам какво друго да сложа на масата!“

А вие ще кажете ли истината?

Коментирай
Свободно време