Семейство

Сирни заговезни или Прошкина неделя

Да си простим и да забравим

17.03.2013г. / 08 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На 17 март (неделя) отбелязваме празника Сирни заговезни или още наричан Прошкина неделя. Този празник винаги се празнува 7 седмици преди Великден. През деня младите семейства ходят на гости на родителите си, кръстниците и у други по-стари роднини. Вечерта се нарежда трапеза, на която има риба, масло, яйца, мляко, сирене и всичко друго освен месо. Преди да хапнат първия си залък младите семейства искат прошка от по-старите - целуват ръка и казват "Прощавай мамо/тате/бабо/дядо..." и получават отговор: "Да ти е простено от мене, от Бога и от вси небеса!".

Свързани статии

След вечерята се прави обичая "амкане" (хамкане) с варено яйце, сирене или халва, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат. След амкането конецът се запалва и стопанинът нарича последователно: "за житото", "за гроздето", и т.н. В който момент конецът запламти най-бързо, по това се съди кое през годината ще е в най-голямо изобилие.

Обредна трапеза: баница със сирене, праз лук или кисело зеле, пържени яйца, кисело мляко, риба, рибник, баница с ябълки, халва, печени ябълки.

Коментирай