Семейство

Не пожелавай жената на приятеля си

Мъжете не се увличат прекалено по жените на приятелите си заради еволюционни причини

29.03.2013г. / 12 31ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Професорът по антропология в университета в Мисури, САЩ, и ръководител на изследването Марк Флин казва „Въпреки разпространеното схващане, че мъжът има големи шансове да „свали“ и „открадне“ гаджето на приятеля си, той не го прави и всъщност практиката показва, че тези случаи са много редки.

Екип от учени прави проучване, което търси отговор на въпроса защо мъжете по-рядко крадат жените от семействата на приятелите си, а по-често се среща жена да се влюби в мъжа на приятелката си. Оказва се, че когато мъжете общуват с жени на свои близки приятели рязко пада нивото на тестостерона им – главният мъжки полов хормон. Това явление се наблюдава само при млади мъже, тийнейджъри, в периода на полово съзряване.

Свързани статии

Като правило здравият зрял мъж възприема повечето жени, с които не е свързан с кръвно родство, като потенциални сексуални партньорки. За да се ориентират в това многообразие, инстинктите им подсказват да изберат тази, която ще възпроизведе здраво потомство: оттук идва модата на широките бедра (лесно раждане), пищни гърди (пълноценно кърмене), румена кожа (признак на добро здраве).

За мъжете приятелите са свято нещо. Именно приятелските връзки са помагали на хората да създават съобщества, племена, а по-късно и държави. Във всички времена мъжът, посегнал на жената на свой приятел, е бил считан за предател. От своя страна предателството раждало междуособици, които застрашавали сигурността и стабилността на обществото и много често ставало причина за края на съществуването му.

Инстинктът на отвращение към жената на приятеля е предизвикван от прекратяване на съперничеството между мъжете, считат авторите на изследването. Ако единствената цел на всеки от нас не е било здраво и многочислено потомство, хората са можели изобщо да не еволюират.

В заключение авторите казват, че ако подобно поведение стане норма на хората в днешното общество, много проблеми ще бъдат елиминирани като въоръжените конфликти или дори климатичните промени.

Проучването е публикувано в списание Human Nature.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Sa ( преди 11 години )
лошо ли му е на питър саган, хем етапен победител хем между 2 мацки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време