Семейство

Традициите за Великден по света

Пътуване в други традиции и култури

12.04.2017г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от големите християнски празници, който се празнува почти по целия свят е Великден. Празник с много цветове и специфика. Празникът, в който отново се събираме с близките си, има своите различия във всяко едно кътче, където се празнува.

Как се отбелязва този празник извън България? Интересните примери по-долу ни отвеждат на едно кратко пътуване в други далечни земи и културни традиции.

Индия

В Индия 2,5% от хората изповядват християнската религия. Празникът се посреща с много радост и въодушевление. Характерното е, че се разменят цветни фенери. Карнавали, изпълнени с много цветове, също са част от празненствата по случай празника. Поради начина на живот и разнообразията на вкусовете, които могат да бъдат опитани, блюдата се различават в зависимост от регионите в Индия.

Канада

Украсата на яйцата в Канада обикновено се прави от децата в училище или вкъщи. Зимният карнавал, който се провежда в Канада е преди Великия пост. В зависимост от обилността на валежите и ниските температури се организират различни забавления като каране на кънки, ски, спускане с шейни. Това се случва обикновено в последните дни на януари или в началото на февруари. В Канада също се прави традиционният великденски обяд. Сервират се ястия с картофи, печен боб, ябълков сладкиш. В театрите се организират великденски пиеси с много песни. Символ освен зайчето са великденските лилии.

Норвегия

Великден в Норвегия се нарича Peske. Въпреки че празнуването му не е много различно от празнуванията в другите части на света, празникът се характеризира с по-цветни дни и по-дълги почивки. В Норвегия Великден е по-дълъг в сравнение с много други европейски страни. Великденските празници започват в сряда следобед, дори преди Велики четвъртък, защото приключват във вторник сутринта след Великден. Това е идеален момент за дълги ски почивки в планината.

Франция

Символи на празника във Франция са камбанките и рибата. Вярва се, че на Разпети петък камбаните разнасят скръбта на онези, които скърбят за разпъването на Христос в този ден. Заекът присъства като символ в тези райони, които са на границата с Германия. Празничният обяд включва задушено агнешко със зеленчуци. Сутрин щом се събудят децата започват да търсят яйца вкъщи, след което търсенето, изпълнено с много смях продължава и в градините.

Унгария

Свързани статии

На Велика събота унгарците посещават вечерната литургия, носейки със себе си кошници с храна и червени яйца. Щом храната бъде благословена и след приключване на литургията, тя може да бъде консумирана. По стара традиция младите момчета пръскат девойките с одеколон, парфюм или вода. Преди години са го правели само с вода. Младежите закачат девойките, за да получат от тях червено яйце и целувка. Тази традиция с пръскането се прави и в Румъния.

Англия

Честването на празника в Англия започва от Цветница. В много части на страната професионални трупи танцьори изпълняват танц наречен Morris Dance. Вярва се, че този танц прогонва злите духове. Танцьорите са облечени в красиви бели гащета, червени пояси, черни панталони и сламени шапки, с много цветя и конфети. Кифличките и сладкишът с марципан са задължителни.

Коментирай