Семейство

Да отучим децата от слушалките?

Еретично, но жизненоважно

18.05.2013г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Приканването да отучим децата да слушат музика като вървят по улиците, сигурно ще породи бурни негодувания. Едва ли някой ще ме аплодира за тази идея, още по-малко самите деца.

Естествено, че е по-приятно да се изолираш от неприятната заобикаляща те среда и да потънеш в своя свят на музика, мечти и фантазии – не споря по тази точка.

Просто удрям червения бутон, относно това, че е опасно. Говорим за големите градове, с натоварено движение. Идва лятната ваканция, а децата плъзват по улиците – пеша, с ролери, с колела, със скейтове... поединично и на групи, те са в своя свят, без да се вълнуват от онова, което става около тях и без да осъзнават, че трябва сами да се пазят от опасностите.

Свързани статии

Опасно

Слушайки музика не чуваме нищо друго – не чуваме злонамерените подвиквания, но не чуваме и добронамерените, не чуваме предупредителните клаксони и дори изсвирването на гумите. Ще кажете освен уши, имаме и очи. Да, но два органа за възприемане са по-добре, отколкото един. Още повече, когато става дума за деца, които, така или иначе не са придобили кой знае какви умения за оцеляване в градската джунгла.

Некултурно

В градския транспорт няма видима опасност от слушането на музика, освен да пропуснеш някоя клюка от съседната седалка или някое злобно подмятане по твой адрес. В този случай слушането на музика е полезно, но определено някои хора имат проблеми с децибелите. Още не съм правила проучване оглушали ли са, че слушат толкова високо музика, че стоящите наблизо също да се възползват. Проблемът е когато музикалните вкусове не съвпадат. И тогава се пораждат мини скандали. Малките слушалки, които се мушкат в ухото наистина са дискретни, удобни, компактни и са за предпочитане при пътуване в градски условия, но мисля си, че големите слушалки са много по-щадящи вашите и ушите на околните.

Добре е да приучим поне децата да слушат музика без да притесняват околните и когато решат да водят разговор с околните да я спират, за да не се налага да крещят, мислейки си, че никой не ги чува.

Снимка: Getty Images

Изолация

Социалната изолация е един от маркерите на съвременността. Всеки си слуша нещо в метрото, чете си, играе си и никой не се интересува от другите. Да, не им пречи, но и се изолира. Принципно е полезно да можеш да се изолираш от негативната среда, но пък е крачка напред негативната среда да я превърнеш в позитивна. Изолирайки се не влизаме в конфликти, но и пропускаме потенциални приятелства. Вече повечето от вас сигурно не пътуват с градски транспорт или влак, но там можеш да чуеш всевъзможни истории, умозаключения, теории и лечения, така че понякога просто за да сте в час в кой век живеете и какво се случва около вас. Ако скоро не сте го правили – попътувайте до някоя по-далечна дестинация без слушалки. И ви гарантирам, че ще се изумите – не ви трябват нито турски сериали, нито вестници.

А децата, ако могат да направят слушането на музика по улиците безопасно и културно, всичко ще е наред. Хем майките им няма да ги мислят, че пак са се заплеснали, хем те ще си слушат любимата музика.

Коментирай