Семейство

Ранни признаци, подсказващи за аутизъм

Не се усмихва и има забавена реч

28.10.2013г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Аутизмът е психично състояние, което засяга функциите на мозъка. Децата, които страдат от аутизъм, обикновено имат проблеми в три ключови области на развитие – социално взаимодействие, език и поведение. При всяко дете тежестта на симптомите на аутизъм е различна. Някои от тях показват признаци на заболяването още в ранна детска възраст.

В някои случаи развитието на тези деца на пръв поглед върви съвсем нормално, но в последствие започват да се проявяват симптомите. Има няколко ранни признака, по които аутизмът може да бъде разпознат. Някои от тях са:

  • Детето не отговаря, когато го повикате по име
  • Не играе с други деца
  • Не се усмихва, когато вие му се усмихнете
  • Не прави контакт с очите, например когато го храните
  • Когато му показвате играчки, то не ги следва с поглед
  • Не говори или има забавена реч
  • Говори с необичаен ритъм и тон
  • Извършва повтарящи се движения като люлеене и други

Повечето учени вярват, че аутизмът се дължи на генетични фактори. Но има нови изследвания, които показват, че заобикалящата среда може да отключи това състояние.

Състоянието на жената по време на бременност и начина й на живот също могат да бъдат причина за развитието на аутизъм, когато тя е приемала антидепресанти през първите три месеца на бременността си; допуснала е хранителен дефицит по време на бременност, както и дефицит на фолиева киселина; възрастта на майката – децата родени от по-възрастни майки са изложени на по-голям риск от аутизъм; усложнения по време на раждането; майчини инфекции по време на бременност и други.

Свързани статии

Повечето деца с аутизъм се концентрират по-трудно, обучителните процеси при тях са по-бавни. Други имат нормална към висока интелигентност, но също имат проблеми с комуникацията.

Има деца, които се проявяват като гении в области като математика, музика, изкуство. Ранното откриване на състоянието е от важно значение за последващото интелектуално развитие на детето.

Какво трябва да може да прави вашето дете на определена възраст?

Коментирай