Семейство

Хормон може да помогне на деца с аутизъм

Как действа окситоцинът?

09.12.2013г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Аутизмът и синдромът на Аспергер са само част от заболяванията, които създават трудности при комуникацията и социалните умения и интеграция. Според американски изследователи хормон, който се произвежда естествено в човешкото тяло може да промени мозъчната активност при деца с аутизъм.

Окситоцинът е познат още като „любовния хормон“, който също така е важен и за кърменето и раждането на бебето. Проучванията за ефикасността на хормона и за това как би помогнал за социализацията на деца с аутизъм все още са в начален стадий. В тестовете са участвали 17 деца с аутизъм между осем и шестнадесетгодишна възраст.

Свързани статии

Те са ползвали спрей за нос. Единият спрей е съдържал окситоцин, а другият е бил обикновен. След употребата на всеки от двата спрея учените са наблюдавали със скенер мозъчната дейност и как тя се е повлияла. Тестовете показали, че тези части на мозъка, отговарящи за комуникацията са по-активни след като децата са приели от този спрей съдържащ окситоцин.

Предстоят още тестове за това колко често и с каква продължителност може да се използва окситоцинът. Дали и какви странични ефекти би имал върху детското здраве. Въпреки ранните положителни, но не и окончателни резултати, учените са оптимисти.

Коментирай
Свободно време