Семейство

3 съвета за по-добър подход към тийнейджърите

Родители, поемете дълбоко дъх, преди да кажете нещо

13.12.2013г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Често пъти най-безобидната дума може да се окаже катастрофално изтълкувана от вашия тийнейджър. Родителите трябва много да внимават какво казват на младежите и особено как го казват. Тази възраст е белязана от тънка като струна чувствителност.

Лутането измежду житейските роли, които е типично да се изпълняват в този период, несигурността в думите, жестовете, дори в това какво да облече днес – всичко това е стресиращо за децата в тази възраст. Затова не трябва да забравяте, че и вие някога сте минали през този период.

Когато тази възраст премине, преминават и тези терзания. За съжаление идват други грижи, характерни за възрастните. И тъй като възрастните са склонни да изтрият от съзнанието си как са се чувствали, когато са преминавали през тази възраст, ето някои неща, върху които е добре да помислите, преди да поговорите с вашия тийнейджър.

Свързани статии

Не възприемайте себе си толкова насериозно. Ако всеки път демонстрирате, че това, което казвате на детето си е от световно значение и че задължително, ама задължително то трябва да се съобрази с вас, е огромна грешка. Ако промените тактиката си и осъзнаете, че несъвършенствата, които всяка личност притежава (включително и вие) са всъщност чарът на индивидуалността, тийнейджърът ви веднага ще усети известна равнопоставеност между вас и ще му бъде по-лесно да общува, да споделя и да следва съветите ви, вместо да ги възприема като заповеди.

Научете се да казвате на вашия тийнейджър поне по веднъж на ден нещо хубаво! От огромно значение е обърканите младежи, които от сутрин до вечер биват критикувани от родителите си заради куп грешки, от които се опитват да ги предпазят, да чуват и по нещо позитивно за себе си. Това е силна стратегия за мотивация и начин да заздравите връзката и доверието помежду си. „Ти си не просто хубаво дете, ти си моят най-скъп подарък в живота“ – кой не би искал да чуе тези думи от родителите си?

Поемайте дълбоко дъх, преди да кажете нещо. Когато сте изпаднали в стресова ситуация, помислете добре какво възнамерявате да кажете на своя тийнейджър. Може и да си мислите, че това е излишно и няма да помогне, но не е така! Дълбокото вдишване е доказана терапевтична практика и помага на съзнанието да се освободи от натрупаното напрежение. Така по-лесно ще преосмислите думите, които сте щели да използвате.

Да си имаш вкъщи дете в тази възраст никак не е лесно. Неуправляемите хормони, чувствителността, самонадеяността са само малка част от проблемите, с които бихте могли да се сблъскате през този период. Подхождайте мъдро и не позволявайте на яда да управлява думите ви!

Коментирай