Семейство

Как да спрем хъркането?

Освен избор на удобна възглавница, какво още можем да направим

04.02.2014г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Огромен брой хора имат този неприятен проблем – хъркането. Той засяга не само мъже, но и голяма част от дамите, особено с напредване на възрастта. Хъркането може да е толкова силно, че да накара двама партньори да спят отделно, а това може да повлияе на здравословните им интимни отношения.

Освен това хъркането може да попречи на здравето от физическа гледна точка, защото притокът на кислород често е намален. Голям процент от хъркащите хора страдат и от сънна апнея (спиране на дишането за кратки периоди от време), което увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Преди да се прибегне към медикаментозна терапия, все пак може да се опитат някои полезни съвети, които биха били довели до успех в борбата с хъркането.

Сменете позата по време на сън

Спането по гръб кара основата на езика и мекото небце да вибрират при дишане. Оттам се получава и силният звук от хъркането. Дори има вероятност хъркащият да се задави, когато е в такава позиция. Затова е препоръчително ако имате този проблем да избягвате спането по гръб.

Възглавниците за тяло, които се използват от бременните жени, също биха били от полза. Те помагат за допълнително внасяне на комфорт по време на сън и възможност за удобно наместване на тялото.

Наднормено тегло

Ако имате наднормено тегло, то може да е предпоставка за появата на проблема. Или може да е само част от общата картинка. При всички положения е необходимо да се опитате да свалите излишните килограми. Напълняването се отразява и в зоната около врата ви, което допълнително притиска гърлото и спира притока на въздух.

Алкохол

Избягвайте го, ако страдате от хъркане. Алкохолът и успокоителните карат мускулатурата да се отпуска и така в задната част на гърлото възниква предпоставка за усилване на проблема. Дори хора, които по принцип не хъркат, е възможно да им се случи след употреба на алкохол.

Свързани статии

Цигари

Те са ужасно вредни поначало, ето и още една причина да ги спрете! Ако сте пушач, шансовете хъркането ви да се усили са още по-големи. Пушенето блокира притока на кислород и дразни лигавицата на носоглътката.

Отворете носните пътища

Винаги се старайте да поддържате носа си чист. Запушеният нос е още една предпоставка за появата на хъркането. Неслучайно хъркаме, когато сме пипнали настинка или грип. Затова е много важно да се почистват назалните пътища, ако е необходимо с промивки с физиологичен разтвор. Горещият душ преди лягане също е от полза. Уверете се, че лигавицата на носа ви е добре хидратирана.

Сменете възглавницата

Често възглавницата не е подходяща без да го осъзнавате. Прекалено ниската възглавница създава възможност за допълнително отпускане на мускулите на гърлото, както и хлътване на гръкляна, което предизвиква издаването на хриптящи звуци. Препоръчителни са анатомичните възглавници, които са съобразени с извивките на врата.

Коментирай