Семейство

Най-големите грешки, които хората правят с кариерата си

Поривът за промяна, породен от омраза към работното място

13.02.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Много хора са недоволни от работата си, от личната си реализация и чувството на непълноценност и потиснатост често ги кара да правят бързи и необмислени промени, които в крайна сметка задълбочават емоционалния проблем.

Неудовлетвореността от онова, което човек ежедневно върши, е в състояние да съсипе щастието му. Тягостното чувство се нагнетява прогресивно и в един момент избухва в прибързано решение за спешна смяна на местоработата, дори в някои случаи и на професията.

Тук не се има предвид да не поемате рискове, да се примирявате със статуквото или да потъпквате личните си пориви. Но ако е дошъл моментът да направите голямата крачка към промяната е необходимо да осмислите някои важни стъпки, да направите оценка на ситуацията, на личните си мотиви, на качествата, които притежавате и да изберете работата, която най-добре ще пасва на темперамента и талантите ви.

Ще ви представим някои от най-големите грешки, които хората допускат, когато сменят работното си място или професията. Ето ги и тях:

Ефектът на махалото – или бягане от развитие в кариерата, защото се чувствате емоционална развалина

Ако сте работили прекалено дълго определен вид работа и тя ви е накарала да се чувствате толкова зле, че чак да намразите тотално онова, което вършите, колегите си, обстановката, ръководството, най-вероятно мечтаете моментално да смените работата си. Преди да прибързате и да вземете грешно решение знайте, че не е трябвало да чакате толкова дълго напрежението да се нагнети толкова силно, че да прерасне в омраза.

Имайте го предвид следващия път, когато усетите, че не сте на мястото си в професионален аспект. И определено не „скачайте“ веднага от лодката, когато усетите, че нещата се влошават. Помислете какво можете да промените, с какво да сте полезни сами на себе си, анализирайки ситуацията.

Стремглавото бягане от проблемите не е добро решение както в професионален, така и в личен план.

Стремеж за рязка промяна без обмисляне на финансовия аспект

Много хора искат незабавна промяна в кариерата си, но не премислят финансовата страна на нещата. Да се направи промяна не е толкова лесно. Трябва да се пресметнат ползите и загубите от това начинание, перспективите за повишение на заплащането. Много хора дори не обръщат внимание на стартовото заплащане, защото са устремени само и единствено в идеята да се махнат от старото си работно място. Или са водени от романтични представи за новото.

Свързани статии

„Хвърляне“ в грешния тип професия или работа

При вземането на решение за промяна е добре да се обмисли предварително дали изборът ви пасва на вашето лично Аз, или е продиктуван от имагинерни представи за професията, към която сте се насочили.

Определянето на същността на професията, която сте избрали за бъдещото си развитие, е от съществено значение. За целта е необходимо да си отговорите какви таланти и умения притежавате, какви резултати очаквате да постигнете, какви ценности и стандарти изповядва тази професия, какви предизвикателства сте склонни да предприемате и най-вече – какви финансови обезпечения и облаги ще ви донесе тази промяна.

След тази самооценка изборът ви ще е доста по-улеснен.

Прекалено бързо отказване

Промените в кариерата често не се случват толкова лесно, колкото си мислим. В много случаи са необходими усилия, време, средства и голяма отдаденост, за да се случи това пълноценно. И когато прибързано се хвърлим в дълбоката вода, разочарованието ни връхлита унищожително.

И изходът от този порочен кръг е връщане крачка назад. А не искаме това за себе си и развитието си. Според последни проучвания близо 80% от работещите хора биха искали незабавно да сменят работата и дори професията си. Това е феноменална емоционална „епидемия“, която взема много „жертви“.

Затова за да сте доволни от изборите в живота си както в професионален, така и в личен план, обмисляйте, преценявайте, изследвайте – но никога не правете тези грешки, за които стана дума в горните редове.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Поредната глупост! Щом ви идва отвътре, напускайте смело веднага, иначе ще се разболеете, да, омразата разболява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар