Семейство

Защо смехът лекува?

Неслучайно хората от векове казват, че смехът е заразен и е най-доброто лекарство

14.02.2014г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Неслучайно хората от векове казват, че смехът е заразен и е най-доброто лекарство! Той сплотява, разведрява, сближава и ни прави щастливи. Смехът предизвиква и физически промени в организма, които се отразяват благотворно като повишават енергията, намаляват болката, засилват имунната система и понижават нивата на стрес.

Затова не се свенете да „упражнявате“ това лековито „занимание“!

Смехът е силно лекарство за ума и тялото!

Той е един от най-мощните инструменти за оправяне на настроението и емоционалното състояния. А това поддържа доброто здраве! Смехът оказва положително влияние върху стреса и болката. Хуморът, макар и развлекателен, действа съсредоточаващо, помага в концентрацията и паметта и освобождава от чувството на тревожност при емоционално претоварване.

От физиологична гледна точка смехът действа буквално като лек за здравето ви. Ето и най-значимите ползи от него:

  • Релаксира цялото тяло. Един добър и продължителен смях от сърце освобождава напрежението и стреса, като оставя мускулите спокойни в продължение на 45 минути след това.
  • Смехът стимулира имунната система. Намалява хормоните на стреса и повишава броя на имунните клетки, които се борят с болестотворните микроорганизми. Така устойчивостта ви най-вече на инфекциозни заболявания се увеличава значително.
  • Смехът води до освобождаване на ендорфини – естествени химикали в организма, които повишават настроението и чувството на щастие, освен това действат и болкоуспокояващо.
  • Смехът предпазва сърцето от сърдечносъдови заболявания. Подобрява функцията на кръвоносните съдове като увеличава притока на кръв, което намалява опасността от инфаркт.
Свързани статии

Психичното здраве на човек зависи в голяма степен от неговото усещане за щастие и позитивна нагласа към света.

Смехът и хуморът балансират емоционалното здраве и дори след затихването им. Добрите чувства, които те оставят след себе си ви поддържат положително настроени и в добро настроение за дълго. А оптимистичната нагласа е нужна в трудни ситуации.

  • Смехът освобождава съзнанието от негативните емоции. Трудно ще се чувствате тревожни, тъжни или ядосани, докато се смеете. Макар и за миг, но все пак забравяте проблемите.
  • Смехът помага да се отпуснете и да се насладите на моментите. Намалява стреса и увеличава енергията, а това позволява да се концентрирате повече в дейностите си.
  • Смехът има и социални ползи – сближава и подобрява самоусещането в обкръжението ви.

Бъдете спонтанни! Изразявайте чувствата си и се освободете от задръжките! Със сигурност ще се почувствате значително по-добре!

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Мими ( преди 10 години )
днес е ден на любовта, не се караите обичайте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Slavka ( преди 10 години )
Да бе да, със смях да се лекуваш! Бабини деветини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Ани ( преди 10 години )
Вярно, така е, смехът лекува. Гледах филм за жена, която се е излекувала от рак, като гледала комедии всеки ден и мислела положително. Вярвам, че е възможно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар