Семейство

Фрутерианство – опасно ли е?

Можем да го наречем „фанатично подразделение на веганството“

03.05.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Всички вече сме добре запознати с вегетарианството, веганството и техните постулати, издигащи в култ здравословното хранене изключително от неживотински произход. Някак вече сме приели за нормално поведение този избор на начин на живот и хранене, и защо да не сме? Всеки има право да се храни и живее както смята за правилно.

Днес сме решили да ви запознаем с едно странно подразделение на веганството, което на мнозина ще се стори дори фанатично. Представяме на вашето внимание фрутерианството!

Какво е фрутерианство?

Това е вид хранителна диета, която включва плодове, зеленчуци, семена, естествено поникнали в природата, но не и зърнени култури, посадени и култивирани от човека. За месо и животински продукти дума не може да става, както се досещате от наименованието на необичайното течение.

Фрутерианството може да се приеме по различни причини – етични, религиозни, политически, медицински, екологични, културни, естетически, икономически и дори здравословни! Има много разновидности на този вид хранителен режим, или по-точно „хранителна религия“ или „философия“.

Видове фрутерианство

Някои хора, включващи около 75% плодове и зеленчуци в менюто си за сметка на останалите хранителни продукти, считат себе си за фрутерианци.

Най-фанатичните последователи на тази хранителна философия се хранят само и единствено с плодове и зеленчуци, които са паднали на земята от само себе си. Тоест никога не биха сложили плод в устата си, ако той не се е отделил по естествен път от клонката, на която е израснал. Някои от тези хора са склонни да се хранят с отпадъци, изхвърлени в контейнерите за боклук, защото смятат, че плодовете и зеленчуците, изхвърлени вътре, неправомерно са се озовали там. Тоест никой плод не е чак толкова развален, за да бъде изяден!

Някои фрутерианци вярват, че са своеобразни последователи на чистотата на Адам и Ева, които са живели блажени в райската градина и са се хранели само с наличните диворастящи плодове без да им се налага да засаждат растения и да обработват земята. Само каквото Бог им даде!

Представители на друг клон на фрутерианството пък смятат, че чрез яденето на сочни и месести плодове по животински начин правят услуга на растението-майка, което ги е родило, защото по този начин разпръскват семената и продължават жизнения му цикъл.

Свързани статии

Зъбни проби

Интересен факт е, че според зъбните проби, направени при археологически разкопки е установено, че откритите преди стотици хиляди години хуманоиди са се хранели предимно по този начин – с плодове и корени.

При съвременните изследвания е установено, че липидният профил и нивата на глюкозата в кръвта при тези хора значително намаляват, противно на очакваните завишения на кръвната захар, имайки предвид изключителната консумация на въглехидрати. Проучванията не са мащабни обаче и затова не може да се състави окончателно заключение.

Опасения

Според специалистите диетолози, хранителните дефицити, които биха могли да възникнат, правят тази диета много неподходяща за подрастващи и тийнейджъри. За деца фрутерианството е напълно изключено!

Хранителни недостатъци

Фрутерианството е по-строго от веганството и суровоядството. Ползите за здравето могат да се разглеждат като временно средство за намаляване нивата на холестерола, кръвната захар и триглицеридите, но като траен начин на живот се счита по-скоро за опасно за здравето. Това е така, защото тялото започва да губи сериозни количества калций, калий, белтъчини, желязо, цинк, витамин D, витамините от група В, както и изключително важните мастни киселини.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
=/= ( преди 9 години )