Семейство

Кои са най-мултиезичните държави в света?

В кои страни има най-много официални езици?

06.07.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

В много страни по света се говори на повече от един език. В повечето многоезични държави обикновено и населението е разнородно, но невинаги. Страхотно е да можеш да разговаряш напълно свободно на няколко езика!

Тази буквално „езикова смес“ се развива по различни причини – може да е причинена от исторически причини, свързани с колонизация или преселение, поради силно регионални специфики или културно влияние на околни народи или суперсили.

Кои са най-многоезичните места по света?

Аруба


Аруба е разположена в далечния Карибски архипелаг, близо до бреговете на Венецуела. Остров Аруба е една от съставните части на кралство Холандия и поради тази причина холандският език е официален – преподава се във всички училища.

Освен това се използват интензивно английски и испански език, които също са за задължителни в образователната система. Местното население определя испанския като майчин език, но пък английският е задължителен заради това, че Аруба е туристическа дестинация и е необходим.

Люксембург


Когато си говорят помежду си, местните използват люксембургски език, който представлява източнофранконски вариант на немския. Този език се използва не само в Люксембург, но и в Белгия. Официален е от 1984 година – сравнително скоро.

Френският и немският са другите официални езици, които се говорят задължително в тази изключително малка територия! Официалните разговори в бизнес и правителствена среда стават на френски. В допълнение английският се налага все повече като задължителен в училищната програма.

Почти всеки човек в Люксембург владее 4 езика.

Швейцария


 

Свързани статии

Другата държава, съчетаваща 4 официални езика, е Швейцария. Тя се намира на кръстопътя между няколко основни европейски култури, които в годините оказват изключително силно влияние върху езиците и културата на страната.

Немският е най-разпространеният език в Швейцария, но не в литературния си вариант, а по-скоро като диалект, превърнал се в швейцарски език. Френският се говори от около 20% от населението на запад, италианският – от 7% на юг. В югоизточния кантон Граубюнден се говори ретроромански, който съставлява около 0,5% от общоговоримите езици.

Сингапур


В Сингапур също се говорят няколко езика – английски, китайски мандарин, малайски и тамилски. Сингапур е етнически разнородна страна, която на практика съвместява 4 официални езика. Английският е основен и универсален, затова почти всички го владеят гладко.

Малайзия


Малайзия има най-малко официални езици, но те имат много диалекти. За официален се счита малайският, но повечето хора владеят и английски, който е задължителен заради туризма. Креолският език също е задължителен.

Южна Африка


В Южна Африка се говорят невероятните 11 езика! Надали има друга страна, която да се похвали с такава богата мултикултурна нация. Е, да не забравяме САЩ. В градските райони на ЮАР, естествено, най-разпространен е английският. Той е и основният за страната, правителството и медиите.

Много африканци говорят английски, заради колониализма в миналото. В някои области се говори немски диалект, близък до холандския, но все пак с известни разлики. Останалите езици са различни африкански племенни езици – зулу, кхоса, банту и др. Характерно за някои от тях е „щракването“ на езика, срещащо се и в езика на бушмените.

Индия


Хинди и английски са официалните за Индия езици, но по-голямата част образовани индийци предпочитат английски пред хинди. Във всеки щат има специфичен език, който се счита за официален на местно ниво.

Мавриций


Мавриций е малка островна държава в Индийския океан. Обикновено се счита за част от Африка. Там се говори маврицийски, френски-креолски, който е неразбираем за френскоговорящите.
Много жители на Мавриций са от индийски произход и говорят божпури – диалект на хинди. Без проблем ще се оправите на острова, ако говорите и английски.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай