Семейство

Най-разпространените заблуди в науката и живота – развенчани!

„Светкавиците и мълниите не удрят втори път на същото място“ - дали?

04.07.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много от хората са свикнали да се позовават на редица разпространени схващания, с които да си обясняват много феномени, явления и случаи, без да се замислят дали изобщо са верни. Оказва се, че поколения наред живеят в заблуда по отношение на много твърдения, които нямат никаква научна стойност, а са просто разпространени от уста на уста.

Странно е как преданието на твърдения и схващания от поколение на поколение започва да добива истинност и хората приемат някои неща за верни, само защото всички останали са свикнали да ги приемат така!

Ще ви запознаем с някои от най-разпространените погрешни схващания от областта на биологията, медицината, физиката и метеорологията, с които сме свикнали да се съгласяваме, без да се питаме дали са верни!

„Ваксините против грип могат да ви разболеят“

Няма по-дразнещо нещо за лекарите, когато се опитвате да им обясните, че не желаете инжекция с ваксина против грип, защото ви е страх да не се разболеете. Истината е, че няма как да се разболеете от вируса, срещу който е предназначена ваксината, защото антителата в нея са на мъртви, неактивни клетки.

Те не могат да провокират болестта, затова бъдете спокойни, когато лекарят ви ви съветва да вземете предпазни мерки. Важно е да сте здрави, за да не се случат други непредвидени състояния при поставяне на ваксината, което няма нищо общо с разболяването от същия щам.

„Теорията за Големия взрив обяснява абсолютно всичко за възникването на вселената“

Всички сме чували за тази теория, че материята поставя началото на съществуването си след голям взрив, ехо от който може да се „чуе“ и до днес, пътувайки през пространството. Всъщност, точно това е нещото, което теорията за Големият взрив не обяснява. По-скоро тази теория се опитва да разясни нескончаемото разширение на Вселената, което продължава и до днес.

Въпреки че повечето от нас си представят Големия взрив като огромна експлозия, благодарение на киното и блокбъстърите, теорията е, че той се е случил в микроскопични размери в центъра на зараждаща се енергия, която бива освободена в даден момент.

„Млякото ви помага да растете и да сте здрави“

Всички сме чували родителите, бабите и дядовците си да казват: „Изпий си млякото, за да пораснеш голям!“. Много хора смятат също така, че млякото помага на костите да станат по-здрави и силни. Според научните доказателства, това твърдение трябва да се игнорира.

Според изследванията, повишената консумация на мляко не корелира по никакъв начин със здравината на костната система. Всъщност, възрастните индивиди нямат в организма си необходимите ензими за разграждане на млякото, каквито имат кърмачетата, чиято основна храна е кърмата. Затова консумацията на мляко и млечни продукти трябва да е умерена и в разумни количества.

Свързани статии

„В космоса няма гравитация“

Ако смятате, че в космоса няма гравитация, значи сте като повечето хора по тази земя. Свикнали сме да виждаме космонавтите по телевизията как се реят в пространството в безтегловност, което автоматично кара мозъка да възприема космоса като място, в което няма капчица притегателна сила.

Естествено, това твърдение не е вярно. Във всяко пространство и всяко кътче от Вселената има гравитация, но тя е в различни величини. Нормално е, като земляни, да мерим всичко според „земния аршин“, затова и ни изглежда, че отвъд нашата планета няма гравитация.

Тъй като възможностите на човечеството все още не са стигнали такива висоти, които да ни отведат в далечното пространство, излизайки в орбитата на Земята, космонавтите изпитват микрогравитация, предизвикана от притегателните сили на нашата собствена планета, както и влиянията на околните близки до нас планети от Слънчевата система. Така че, гравитация все пак има, макар и в тъмния Космос!

„Светкавиците и мълниите не удрят втори път на същото място“

Това твърдение се предава като легенда от уста на уста през десетки поколения. Всички сме го чували и дори вярваме в него. Може би, защото мисълта, че сме в безопасност от повторна мълния ни кара да се чувстваме спокойни!

Вероятността мълнията да удари на място, на което вече е ударила е равна с тази да се случи на друго място.

„През лятото е по-горещо, защото Земята се приближава до слънцето“

Лятото, това магическо време от годината, обичано от всички, всъщност няма нищо общо с близостта на Земята до Слънцето. Нещото, което има значение за промяната в температурата и смяната на сезоните не е разстоянието между двете небесни тела (то си е едно и също винаги!), а ъгълът, под който слънчевите лъчи падат на Земята.

„Ноктите на хората продължават да растат след смъртта“

Тази градска легенда продължава да се шири от години сред хората. За съжаление, ще ви разочароваме като кажем, че колкото и да ви се струва вярно това твърдение, то си е пълна заблуда!

Ноктите изглеждат така, сякаш растат по простата причина, че когато тялото е във фаза на разложение, течностите в него започват да изчезват. Това кара кожата да се съсухря и да се отдръпва от кератиновите израстъци (каквито са ноктите и косата) и да ги прави да изглеждат по-дълги. Така че, няма нищо мистично и свръхестествено в смъртта и растящите нокти – те са чисто и просто визуална заблуда!

Източник: science.howstuffworks.com

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 9 години )
Дрън-дрън, та пляс! Ваксините срещу грип не могат да ви разболеят, просто защото не действат. Вероятността да хванете грип НЕ намалява, ако сте се ваксинирали срещу грип, плюс това противогрипните ваксини, които се произвеждат ежегодно, се правят на основата на прогнози, какъв щам би се появил. А дали щамът на грипа, който ще се появи е същият, срещу който ваксината "предпазва", няма как да се предположи правилно. Ключът е в повишаването на имунитета с помощта на витамини от група D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
До tato: ако виросат е трепеколоз няма спасение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
tato ( преди 9 години )
Въпрос за ваксините След като анти телата са мъртви кои са живи и едни мъртво тяло можели да се бори със живо тяло Не е ли това анти вирос жив които седи вътре като бодигард седи и чака да влезе нарошителя зада го обезвреди А неможели този бодигард които се спотаива вътре да е болен от преди и да ни зарази.Незная как ще го обясните но но пият се лекарства за да се умъртви даден вирост да се отстрани а вие ми дрънкате че ми вкарвате умрял че за какво ми е важия умрелия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Коперник ( преди 9 години )
Е как разстоянието между Земята и Слънцето да си е едно и също, като тя обикаля около него по елиптична орбита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар