Семейство

Готвене, което намалява холестерола – как?

Направете зеленчуците основно ястие

10.07.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много любими рецепти са вкусни, но доста вредни. Редица традиционни ястия са в основата на високите нива на холестерола, затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания. Пък и кой не обича да си похапва любимото свинско на мама?! Ако има и сосче за топене със залък хляб – идилията е пълна!

Но за съжаление всички тези любими навици в готвенето и храненето са много вредни най-вече от гледна точка на натрупването на лош холестерол.

Как можете да промените начина си на готвене, така че да намалите холестерола без да прибягвате до медикаменти и без да ощетявате апетита си?

Използвайте по-малко мазнини

Ако в рецептата се изисква 1 чаша мазнина, направете я половин. Ако готвите месо, макар и по-сухо, няма да е чак толкова фатално, ако не го оставите да плува в мазен сос. Съвсем спокойно можете да му добавите няколко капки или лъжици, за да не залепне в съда за готвене.

За да компенсирате суховатия вкус можете да добавите повече подправки и билки. Така няма да изглежда сякаш сте сготвили нещо безвкусно.

Гответе предимно сухи меса

Червените меса се считат за най-вкусни от мнозина. Те обаче не са особено добри за нивата на холестерола. Затова е добре да наблягате предимно на пилешкото, заешкото, пуешкото. Те са по-бели меса и не вдигат чак толкова нивата на холестерола като свинското и телешкото.

Свързани статии

Използвайте методи на готвене, които не изискват мазнина

Такива са готвенето на пара, варенето, печенето на скара. Използвайте незалепващи тигани, които не изискват употреба на прекалено много мазнина. Премахвайте видимите мазнини от месото преди да го сготвите. Ако е възможно, винаги мариновайте месото преди обработка. Така голяма част от процесите на готвене се улесняват и не изискват особено много мазнина.

Не забравяйте да премахвате кожата от пилешкото и пуешкото – при термична обработка там се концентрират най-високите нива на мазнини, които директно се преобразуват в лош холестерол.

Направете зеленчуците основно ястие

Спрете да наблягате на месните и млечните продукти като основни блюда. Нека тяхното количество е значително по-малко за сметка на зеленчуците. Дори колкото по-пресни, толкова по-добре.

Когато е възможно замествайте месата с риба. Мазнините в рибата са много по-различни от онези в останалите видове месо и няма как да навредят на здравето ви и да повишат холестерола, тъкмо обратно!

Избягвайте пакетирани храни

Те са враг номер едно на холестерола! Обикновено са обогатени с допълнителни количества трансмазнини и наситени мазнини, за да бъдат по-трайни. Освен това са прекалено осолени, което е предпоставка за задръжка на течности и тотално объркване на метаболизирането на мазнините в тялото.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Добри съвети, но звучи доста безвкусно :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар