Семейство

Какво никога да не казвате на депресиран приятел?

Ако искате истински да му помогнете

30.08.2014г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Приятелите са необходимост, без която хората трудно биха оцелели. Човекът е създаден да живее в социална среда. Още от зората на човечеството хората са образували племена, съжителстващи заедно. 

Казват, че „приятел в нужда се познава“. И е вярно. Когато сте потиснати, имате нужда от помощ или просто от добра дума, приятелите са тези, които очаквате да се притекат. Но понякога хората могат и да наранят в стремежа си уж да помогнат. 

Има някои неща, които никога не бива да казвате на приятел в депресивно състояние, за да не влошите още повече положението. Нали искате да му помогнете? Вижте кои са забранените реплики в такива моменти?

„Знам как се чувстваш!“

Може и да се опитвате да съчувствате, но по никакъв начин не можете да се поставите изцяло на мястото на някой друг. Този коментар директно омаловажава състоянието на приятеля или приятелката ви и го/я кара да се чувства още по-зле, още по-неспециален, още по-депресиран. 

Невинаги мисълта, че сме като милиони други успокоява, противно на схващането, че ако и другите са зле, това кара страдащия да му олекне.

„Всеки има лоши дни.“

Всъщност, потиснатостта и депресията не се свеждат само до един кофти ден. С такова изказване можете да нараните още повече чувствата на своя приятел. Вместо това покажете на приятеля или приятелката си, че сте готови да слушате. 

„Защо е нужно да се потискаш?“

Не изтъквайте колко добри деца или колко прекрасен съпруг има вашата приятелка, когато не се чувства добре. Да, вярно е, че малко хора са късметлии да имат блестящо семейство, добра професия и сносен начин на живот. Но в момент на депресия надали това би помогнало за излизане от ситуацията. Дори напротив!

С такова изказване рискувате дори да накарате приятелката си да се затвори още повече в себе си.

Свързани статии

„Има хора, които са по-зле от теб!“

И с това изречение очаквате близкия ви човек да се почувства по-добре на мига? В моменти на слабост и безнадеждност това, че има безброй страдащи по света е най-малкият проблем на депресирания ви приятел. 

Важно е какво преживява той или тя сега, в този момент, в личния си свят. Ако вие сте истинска част от този свят, проявете уважение и разбиране.

„Защо не си намериш някакво хоби?“

Такъв род въпроси биха могли да се перифразират така: „След като така и така все не се чувстваш добре, защо не вземеш поне да се занимаваш с нещо!?“. Това си е своего рода обида! 

Дори не просто обида, а тотално нежелание за помощ от ваша страна. Въздържайте се от такива изказвания, ако искате наистина да запазите отношенията си с този човек и да му помогнете. 

„Всичко е само в главата ти!“

Дори да не целите тази забележка да звучи грубо, то си е така. Дори пренебрежително. С такова изказване може да ударите направо в земята депресиран човек, като омаловажите неговите терзания. 

„Защо не можеш да излезеш от това състояние?“

Ако беше толкова лесно, вероятно това състояние щеше да е изчезващ вид, не мислите ли?

Коментирай
3 rate up comment 2 rate down comment
Позитивен и НЕдепрес ( преди 9 години )
Пишете моля "какво винаги да ...", а не "какво никога да не...."!!! Стига с този БГ негативизъм! Кога ще се научат хората че са фактор в този живот и "ВИНАГИ ТРЯБВА ДА..." А всъщност ще задам въпроса: Как да се повдига самочувствието на нацията???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Загорели лелки + съвети = does not compute.Първо - горните да ги наречем "съвети" са заимствани от сладникави теле-бози. Никой не се изразява така в България.Второ - не е нужно да казваш нищо. Ако имаш приятел, на когото държиш и е депресиран - отиваш при него с бира и добро настроение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )
6 rate up comment 3 rate down comment
Как глупости ( преди 9 години )
Ами написано е какво да не му казваш, ако искаш да му го кажеш трябва да е обратното на това което да не му казваш а то горе долу ще звучи така:Не мога да разбера как се чувстваш!Не Всеки има лоши дни. Това трябва да те прави специаленЗащо е нужно да се потискаш?Няма хора, които да са по-зле от теб!Защо не се откажеш от хобитата си? Може и да има нещичко в главата ти!Защо? Да можеш да излезеш от това състояние, но ще стане по лошоСега успокоихме човека. Вече със сигурност няма да му мине депресията и може да е спокоен, че няма да се мъчи с прехода от едно състояние в друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 3 rate down comment
Баси Глупостите ( преди 9 години )
Силно *** статийка! Хайде сега напишете точно и ясно какво ДА казваш на депресиран приятел, за да има смисъл написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар