Семейство

Как да възпитате у детето си бъдещ предприемач?

Ценни родителски съвети

18.06.2019г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска най-доброто за детето си. Някои авторитарни родители налагат своята воля за това какъв път да избере детето, други, либерално подхождащи майки и бащи, оставят детето само да избере.

И в двата случая единственото, което искат родителите е детето им да е щастливо и успешно в живота.

Едно от най-ценените качества в нашето съвремие е предприемачеството и то не в икономическия му смисъл, а в много по-мащабен, даващ способността на човек да управлява живота си умело и успешно сам. Нима всеки родител не би желал децата му да пораснат оправни, държащи живота в собствените си ръце?

Финансовата грамотност е важна още от най-ранна възраст. Такова е нашето съвремие. Как да възпитате детето си така, че да се превърне в един добър бъдещ предприемач както в личния, така и в професионалния си живот?

Учете децата от малки как да боравят с парите

Добре е децата да умеят да ценят парите, да познават връзката между приходите, разходите и спестяването. Така те ще започнат да разбират и уважават стойността на парите. Финансовата грамотност от най-ранна детска възраст се гради с прости парични понятия, например давайте на детето дребни монети, с които да направи малка покупка.

>> 3 стъпки за повишаване на креативността на децата <<

Учете децата на икономически понятия

Малките деца са в състояние да възприемат прости икономически принципи. С израстването можете да започнете въвеждането на по-сложни финансови понятия и механизми. Подходящи игри, които да насърчавате са играта на магазин с „адаптирани“ пари, в който децата играейки да затвърдят икономическите понятия.

>> Забавни летни игри, които са полезни за развитието на децата <<

Насърчавайте креативността

Когато детето каже, че иска да построи замък за своята кукла принцеса, не го спирайте, напротив! Възползвайте се от момента, за да обясните какви средства са необходими за построяването на къща. Помогнете му да измисли начин за намиране на въображаеми средства, но внимавайте, защото границата с насърчаване на меркантилността е тънка.

Свързани статии

Приветствайте идеите

Ако детето ви иска да спечели пари, накарайте го да напише няколко идеи, които да очертават какво възнамерява да прави с парите. След това заедно седнете и изберете най-добрата идея, за която могат да бъдат похарчени парите. Опитайте се да възпитате усет към важното и ценното, онова, от което детето ще има полза, а не просто хаотично харчене на пари за ненужни вещи.

Оставете детето да прави грешки

Ако се намесвате прекалено, крайният резултат ще е дете – бъдещ възрастен, който не може да взема самостоятелни и адекватни решения по собствените си финансови въпроси.

Оставяйте детето да сгреши дори и да виждате, че настоява за изпълнението на глупава идея. То само ще се убеди в грешката си, след като види крайния резултат.

Научете детето да умее да оценява

Очертайте стъпките, по които детето постепенно да се научи да оценява адекватно вещите и намеренията си. Направете това първоначално с играчките му, а с порастването на детето намесвайте всичко останало, което може да бъде оценено било то парично или морално.

Коментирай