Семейство

Погрешни употреби на зехтина

Какво не правим правилно, когато ползваме зехтин?

13.11.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички са чували за полезните свойства на зехтина. Знаем, че той е неизменна част от средиземноморската кухня и задължително присъстващ елемент в ястията и на трапезата. Но знаем ли, че го използваме погрешно в много случаи?

Кои са най-големите грешки, които хората допускат при ползването на зехтин в кухнята?

Купувате „лека“ версия на зехтин

На пазара има много изкуствено олекотени варианти на зехтина, които са фабрично получени чрез рафиниране. Всяко рафиниране и пречистване предполага фабрична намеса, която премахва едни от най-полезните вещества в даден продукт.

В стремежа си да свалим килограми или да поддържаме здравословно тегло сме готови да консумираме обезмаслени продукти. В „леката“ версия на зехтина са премахнати полезни мазнини, а освен това има промени и в цвета, вкуса и аромата на това прекрасно натурално масло.

Страхувате се да ползвате зехтин екстра-върджин при готвене

Вярно е, че студено пресованият зехтин има по-ниска точка на кипене и затова се смята, че не е подходящ за готвене. Ако надвишите тази температура се разнася неприятна миризма на изгоряло, както и задушлив дим.

За да избегнете този проблем, вместо да се лишавате от готвене с тази полезна мазнина, просто внимавайте в градусите. Имайте предвид, че зехтинът може да се загрява до 210 градуса по Целзий без проблем.

Свързани статии

Изхвърляте зехтина, ако започне да горчи

Много хора си мислят, че ако зехтинът започне да горчи, значи се е развалил. Това не е така. Този естествен процес се получава заради наличието на антиоксиданти в студено пресования зехтин и особеностите на сорта маслина, от който е направен.

Съхранявате зехтина в близост до печката

Това е изключително погрешно. Зехтинът не трябва да стои в близост до нагревателни повърхности и уреди, защото качествата му се развалят. Важно е дори да се съхранява на тъмно и хладно място.

Презапасявате се

Когато видим някоя скъпа стока на аукционна цена сме склонни да купим по-голямо количество, за да сме спокойни, че ще имаме от продукта по-дълго време. Това не важи при зехтина, особено при студено пресования.

Той е пресен продукт, който няма особено дълга трайност и прекалено големите количества крият риск от разваляне. По правило зехтин екстра-върджин се използва в продължение на максимум 6 седмици.

Коментирай
Свободно време