Семейство

Как празнуват Коледа по света?

Различните традиции за един и същи светъл празник – Рождество Христово

25.12.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Навсякъде по света в християнските държави се празнува Коледа. Това е един от най-светлите празници на нашата вяра, независимо че християнството има своите два клона – католицизма и православието.

Точно това е и хубавото на Рождество Христово – празненствата биват пречупени през вековните традиции на всяка страна, които са внесли нотка на индивидуалност в празника. В какъвто и контекст да е поставена Коледа, Рождество е еднакво обичан и почитан ден, без значение кога точно е позициониран в календарите на различните народи.

Ще разгледаме с интерес традициите по света, разликите и приликите в обичаите, в които изпъква коледният дух и сплотеност.

Австралия

Коледа в Австралия се празнува на 25 декември, както при нас. Разликата е, че при австралийците тогава е разгара на лятната ваканция на децата. Така че, топлият сезон позволява спокойно празненствата да се проведат на открито без хората да зъзнат от студ.

Най-популярното събитие, което се случва по коледните празници, се нарича „песни на свещи“. Хората идват заедно през нощта на площада или около катедралата със свещи в ръце и пеят коледни песни. Звездите блестят над главите им. Тази прекрасна гледка прави своеобразния коледен концерт незабравим.

Англия

Знаем, че времето в Обединеното кралство е мрачно и влажно. Мъглата обикновено обхваща Англия по това време на годината. Но това не притеснява англичаните. Те опаковат подаръци, пекат сладки с охота, окачват коледни чорапи над камината и очакват с трепет Дядо Коледа.

В святата нощ семействата се събират около коледното дърво в гостната и пеят коледни песни. Децата пишат писмо на Дядо Коледа и го хвърлят в огъня на камината. Така техните желания ще могат да преминат през тесния комин и да достигнат по-лесно до добрия старец.

Етиопия

В Етиопия следват Юлианския календар, за разлика от нас. Затова етиопците празнуват на 7 януари. Честването на Рождество на местен език се нарича Ганна. Това е ден, в който семействата ходят на църква. Всеки се облича в бяло с традиционните си одежди, наречени шамма – тънка, памучна бяла дреха с ярко оцветени ивици по краищата.

Дванадесет дни след Ганна, на 19 януари, етиопците започват тридневно честване на празника Тимкат, който е в чест на Кръщението на Христос.

Франция

При французите празненствата започват на 5 декември. Тогава е празникът на Свети Никола. При нас е на следващия ден. На самата Коледа от всички църкви и катедрали се чува камбанен звън. На Коледа семействата ходят на църква, а след това сядат на празничната трапеза в домовете си, за да опитат от обредните ястия.

На трапезата на французите за Коледа могат да се видят и морски дарове, лобстери и различни видове раци, които са характерни за тяхната кухня.

Германия

В Германия се подготвят с коледното настроение още с настъпването на декември. Четири недели преди Коледа, германците започват да правят коледни венци, които закачат на входните си врати.

Венци от борови клонки се разполагат и вътре в домовете. Върху всеки венец се поставят по 4 свещи. Всяка неделя, оставаща до Коледа, се пали по една свещ до настъпването на Святата нощ.

Всички обожаваме немския коледен сладкиш щолен, който се появява всяка година по магазините. Германците приготвят още традиционни хлябове, захаросани плодове, бисквити. От всеки дом се носи възхитителна миризма на печиво.

Холандия

В Холандия наричат Дядо Коледа Синтерклаас. При тях той пристига на Никулден. Естествено, той е облечен в червени одежди, висок е, със заострен мустак. Пристига достолепно на белия си кон, носещ чувала с подаръците.

Холандските семейства празнуват празника на Свети Николай у дома с много вкусна храна, горещ шоколад и специална торта, направена във формата на първата буква на фамилното име на семейството.

Италия

В Италия коледните приготовления започват също 4 седмици преди Коледа. Коледните панаири, фойерверките, празничните огньове и музиката се чуват от всички площади. Семействата се разхождат из коледните базари, където можете да ги срещнете запалили свещ и молещи се пред декоративните ясли.

Свързани статии

Мексико

Коледните пазари в Мексико се наричат „puestos“ (произнася се „пуестос“). В тях традиционно може да се напазаруват много неща – подаръци, украси и всякакви вкуснотии.

Мексиканците украсяват домовете си с хартиени фенери, изрязани в различни форми, в които се поставят свещи. Наричат ги „farolitos“. Тези фенери могат да се срещнат навсякъде по тротоарите, площадите, по прозорците на домовете.

Празничната атмосфера, която създават тези фенери е уникална.

Испания

Тържествата за Коледа в Испания започват на 13 декември. Тогава е денят на Света Лусия, покровителка на светлината.

Сутринта на този ден най-голямата дъщеря в семейството облича дълга бяла рокля преди изгрев, за да почете „Кралицата на светлината“. На главата се поставя венец от зелени листа, а останалите членове на семейството пеят празнични песни. Цялото семейство украсява коледната елха 1-2 дни преди Коледа.

Унгария

Унгарският вариант на Дядо Коледа се нарича Миколаш. Традиционно той посещава домовете в нощта на 5 декември, в навечерието на Никулден.

Навръх Коледа унгарските деца обикновено поставят ботуш на перваза на прозореца, в който добрият старец Миколаш ще постави различни лакомства. В Унгария украсяването на коледното дърво става на Бъдни вечер. Традиционната вечеря включва рибена чорба.

Коментирай