Семейство

Самотата – измерима със затлъстяването по смъртност

Новият бич на съвременния човек, носещ риск от преждевременна смърт

24.03.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В последните години все повече говорим за проблема затлъстяване в световен мащаб. Наднорменото тегло е сочено като един от най-големите бичове на съвремието ни. То е причина за повишената смъртност дори в развитите общества.

За съжаление епидемията от затлъстяване не е единствената, която се разраства. Учените назовават още една животозастрашаваща тенденция – самотата.

Според скорошно изследване, самотата взима толкова жертви, колкото и наднорменото тегло.

Изследователи от Университета в Бригам, Юта разгледали случаите на 3 млн. участници в проучването. Разглежданият период възлизал на впечатляващите 35 години. Учените проучили живота на участниците през тези 35 години и установили, че ефектът на самотата е сравним с наднорменото тегло, което сериозно застрашава здравето.

Проучването разглежда както обективна, така и субективна социална изолация, което означава, че не се прави разлика между доброволна изолация и принудителна такава.

Изследователите открили, че тези хора, които живеят сами, по-рядко имат социални контакти. Обикновено имат по няколко връзки в социалните мрежи (като под връзки не се има предвид единствено интимна връзка, а някаква комуникация с близък човек).

Всички те са изложени на повишен риск от преждевременна смъртност, особено тези, по-млади от 65 години.

Тревожната тенденция е, че социалната изолация и самотата се увеличават в развитите общества.

Други рискови предпоставки за преждевременна смърт, свързани със самотата, са злоупотребата с различни вещества, затлъстяване, психично здраве, отговорно сексуално поведение.

Заключението на учените е, че тенденцията за разрастването на самотата по света няма да спре, напротив – ще става все по-разпространена. В бъдеще дори ще приеме размери на епидемия.

Свързани статии

Проучването отбелязва, че богатите и развити държави имат по-висок процент на хора, изпаднали в социална самота.

С увеличаването на броя хора, работещи от вкъщи и особено професии, свързани с обработка на някакъв вид данни на компютър, склонността към изпадане в тотално усамотение нараства.

Пристрастяването към електронни устройства, социални мрежи и телевизия също дава своето отражение.

Съвременните удобства са нещо, което трябва да имаш, но което вреди на тялото, психиката и качеството на живот повече, отколкото осъзнаваме.

Друго проучване от 2013 година дава подобни резултати. Изследвани били 6500 възрастни мъже и жени в Англия. В доклада се казва, че социално изолираните хора е по-вероятно да умрат преждевременно в сравнение с тези с богати социални или семейни контакти.

Коментирай