Семейство

Дете и коте? Мисията е възможна!

Страховете, свързани със заболяването токсоплазмоза

13.05.2015г. / 14 02ч.
Мария Дуковска
Дете и коте? Мисията е възможна!

Отглеждането на коте и деца у дома може да е неспирен купон. Тази комбинация обаче може да предизвика притеснения у някои родители относно здравето на най-малките.. Без паника! Мисията е възможна, но при спазването на определени правила.

Ключова предпазна мярка за животното и за всички членове на семейството е редовното обезпаразитяване на котката. Правете го всеки месец, а регулярно представяйте на ветеринарния ви лекар и проба за паразити. Дори вашият любимец да не излиза навън, той не е вън от опасност.

Все пак излизате вие и с обувките можете да донесете бактерии и паразити. Изградете навик, включете напомнянето на телефона си или си залепете бележка на хладилника.

„Другите страхове са свързани с кожните заболявания. Имайте предвид, че нормално по нашето тяло, както и по тялото на любимеца ви, живеят милиарди бактерии, гъбички, дори акари. Заболяванията обикновено са свързани с общ спад в имунитета“, обяснява д-р Мила Бобадова.

Стриктно трябва да се следи за хигиенните навици на децата и миенето на ръцете да е закон. Добре е малките да бъдат предупредени и да не галят бездомни котки, защото така рискът за пренасяне на зарази е много по-голям.

Редовната ваксинация на котките също е от голямо значение. За съжаление, повечето от стопаните на писани нямат дисциплина в това отношение, за разлика от собствениците на кучета.

Те трябва да знаят, че котката може да се зарази с опасни вируси, дори да си стои само вкъщи. Най-опасната болест и за животните и за хората, която може да се елиминира чрез ваксинация, е бяс.

Ветеринарният ви лекар ще ви препоръча подходящите препарати от ново поколение, които ще осигурят комплексна защита на вашата котка и могат да спасят и удължат живота й. Редовните ваксинации и обезпаразитявания ще спестят средства за лечение, страдание на животното и сълзи на децата, които се притесняват за него, когато то е болно.

Много бременни пък изпадат в ужас от потенциалния риск от токсоплазмоза – паразитно заболяване, от което могат да се заразят от изпражненията на котката. За да не подлагат бъдещото си дете на риск от вродени дефекти, жените дори са склонни веднага да се разделят с котката си. Няма нужда от крайни решения, твърдят специалистите.

„Най-лесно ще се освободите от страховете си, ако просто изследвате фекалиите на котката ви, а и себе си – серологично за токсоплазмоза, и всичко ще е ОК.“, обяснява д-р Бобадова и уточнява „Най-сериозен източник на зараза, по статистика, всъщност не е отглеждането на котката, а суровоядството. Заразяване може да се получи и ако предпочитате месото алангле. Също така и ако пиете сурово козе мляко.“

Затова не се отказвайте с лека ръка от възможността да направите дома си щастливо място, в което заедно да живеят деца и коте. Не забравяйте, че домашният любимец може да помогне в голяма степен за емоционалното здраве и развитието на детето. Съжителството с него може да успокои детето, да му помогне в общуването, да го научи на отговорност и споделяне. И не на последно място – да го прави щастливо всеки ден!

Още полезна информация за добрите практики за отглеждане на котки и отговорното отношение към тях можете да намерите на okotki.com и www.facebook.com/OKotki.

Коментирай