Семейство

Какво представлява ноцебо ефектът?

Чували сме за плацебо ефекта, но знаем ли какво е ноцебо?

07.06.2015г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички сме чували за плацебо ефекта и знаем какво означава. Това е форма на лечение чрез внушение. На пациентите се дава субстанция, обявена пред тях за лекарство. Вярата, че „лекарството“ ще помогне, предизвиква положителни промени в състоянието на пациента.

Но знаете ли, че съществува и обратният вариант?

Става дума за така наречения ноцебо ефект, който казано накратко представлява атака на ума срещу тялото, вместо обратното.

Едно задълбочено проучване, обединяващо 31 различни изследвания, проведено през 2012 година в Мюнхен, разглежда ефектите на ноцебо.

Проучването установява, че това явление е доста изненадващо и трябва да се взима под внимание по-често в клиничната практика.

Изследователите открили, че пациент, който предварително се е настроил негативно към очакваните резултати получава странични ефекти много по-често от очакваното.

В проучване, проведено сред пациенти, страдащи от хронични болки в гърба, имащо за цел да регистрира нивата на болка, по време на теста било подходено по следния начин – лекарите съобщили предварително на пациентите, че изследването ще бъде болезнено.

Изследователите открили, че пациентите докладвали за повече болезненост отколкото тези, на които не било разяснено нищо за изследването.

Процедурите и при двете групи пациенти били абсолютно еднакви. Оказва се, че значение има само предварителната нагласа у пациентите.

Терминът ноцебо е въведен още през 1961 година от доктор Уолтър Кенеди. Той използва латинската дума „ноцебо“, която означава „да навредя“. Този термин се явява антагонист на познатия ни „плацебо“, който означава „да облекча“.

Свързани статии

Друг регистриран случай на масово действие на ноцебото е след заместването на най-широко разпространения препарат за лечение на заболявания на щитовидната жлеза в Нова Зеландия – Eltroxin, с нов препарат с подобрена формула.

Старият медикамент е най-разпространеният, защото правителството поема изцяло заплащането му от повече от 30 години. Отначало малък брой хора започнали да се оплакват от отрицателни странични ефекти, въпреки че активната съставка на новия препарат била абсолютно същата.

В началото на 2008 година новинарски медии в страната започнали да приписват страничните ефекти на промените в лекарството. След като проблемът станал медийно достояние, оплакванията от странични ефекти се умножили многократно.

Това е един сериозен пример за масов ноцебо ефект.

Коментирай