Семейство

5-те знака, че завиждате на приятел

Никой не си признава, че завижда или ревнува

11.07.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Никой не обича да си признава, че ревнува или завижда, особено ако става въпрос за приятели, не за интимни партньори. Би трябвало да се радваме за приятелите си, когато те са щастливи, нали?

Ревността и завистта се преплитат, когато става въпрос за приятели и близки.

Понякога негативните чувства като проява на ревност или завист взимат надмощие. Всеки е преживявал подобно нещо през живота си под някаква форма или поради субективна причина.

Преди да съсипете приятелството си заради ревност или завист, разберете защо се чувствате така. Това ще ви помогне да се справите с това разяждащо чувство.

Кои са 5-те знака, че изпитвате завист към приятели?

Не сте доволни от техните добри новини

Когато някой приятел постигне успех или има добри новини за себе си, вие по някаква причина не се радвате на неговите преживявания. Ако се чувствате така, запитайте се защо.

Много често най-трудното нещо е да се справите с времето. В какъв смисъл? Когато вашият приятел получи или успее в нещо преди вас, това е трудно за приемане в много случаи, поради простата причина, че е заложено в човешката природа да искаме да сме първи в нещо и да сме щастливи възможно най-много.

Погледнете нещата по-философски. Не се ядосвайте, че вашият приятел ви е изпреварил в нещо, което на вас още не ви се случва. Осъзнайте, че всичко идва с времето си.

Опитвате се да принизите постиженията на приятелите си

Понякога завистта се проявява чрез отричане, в резултат на което настъпва омаловажаване на успехите на приятелите ви. В други случаи може би се опитвате да принизите успехите им като започвате да давате пример с ваши постижения, които смятате за по-големи или по-качествени.

И в двата случая не действате подкрепящо към приятелите си и трябва да се опитате да вникнете в мотивите, които ви карат да го правите. В основата им ще лъсне завистта.

Избягвате приятел

Снимка: iStock

Независимо дали става дума за лично избягване или избягване в социалните мрежи, вие винаги намирате начин да игнорирате приятел, който предизвиква завист или ревност у вас. Ужасявате се от мисълта да слушате за неговите положителни преживявания или за повишението в работата.

Ако се стараете да не обръщате внимание на хубавото, което се случва с ваш близък, то със сигурност е проява на завист. Игнорирането не решава проблема, защото той може да се появи и спрямо друг човек.

Осъзнаването на проблема е истинското решение. Трябва да разберете защо се чувствате зле, какво предизвиква негативните емоции у вас. Това ще ви помогне да превъзмогнете собствените си проблеми, вместо да придавате негативен оттенък на отношенията с приятелите си.

Държите се като „лепка“ за приятелите си

Избягването на човек заради неприязън към успехите му е също толкова голяма проява на завист, колкото и лепването за него.

Много хора реагират по този начин. Стоят близо до човека, който предизвиква ревността или завистта им, за да не пропуснат нищо от „интересния живот“ на приятеля си. Тези подбуди са мазохистични в известен смисъл.

Другата причина за това поведение е, когато ваш приятел, например, е дружелюбен и общителен, лесно се сприятелява, а вие не. Това ви кара да се чувствате застрашени от оставане сами и без контакти.

Това ви кара да се „залепвате“ за него като удавник за сламка.

Свързани статии

Изпитвате нужда да се конкурирате с приятел

В тези случаи обикновено човек осъзнава, че ревнува, но чувството е по-силно от него. Отначало започва като стремеж за подобряване рекорда на приятел, но в последствие прераства в болестно съревнование.

Много приятели, близки хора и роднини се конкурират помежду си. Това е нормална човешка черта и в много случаи дори е здравословно. Най-важното е да не предизвиква крайно негативни чувства, които променят и поведението.

Най-добрият подход към осъзнаването на проблема със завистта и ревността е да работите по посока към себе си, не към околните. Това ще ви помогне хем да бъдете по-мъдър и уравновесен човек, хем да бъдете добър приятел.

Коментирай