Семейство

Днес е Илинден!

Не бива да се върши никаква работа

20.07.2023г. / 05 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Илинден! Един от най-големите празници в годината, на който Православната църква почита паметта на свети пророк Илия.

Илия живял през девети век преди Христа. Родил се в Галаадския град Тезвия. Според писанията неговият баща имал странни видения за него.

Това го разтревожило и той споделил своите страхове със свещеници, но те го успокоили, че синът му ще има Божията благодат. През 9 в. пр. Хр. Се извършвали жестоки гонения срещу тези, които вярвали в Бога. По времето, когато живял Илия на власт бил цар Ахав и жена му Иезавел.

Трапезата на Илинден

Те построили капище на езическия бог Ваал, като преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа. Илия, който бил възпитан в любов към Бога, отишъл при царя и му казал:

„Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!“

Царят много се ядосал и искал да го убие. Но на Илия му се явил Господ и му казал къде да се скрие. Пророкът успял да се спаси от смъртта, вършил добрини и остарял достойно. Един ден огнена колесница с огнени коне излязла на пътя на Илия и неговия ученик Елисей.

Вихър от небето отнесъл пророка, а от него останала само дрехата му. Свети Илия пророкувал 25 години. Според народните вярвания на Илинден морето взима най-много жертви.

На днешния ден не бива и да се работи, за да не се разсърди свети Илия, който е смятан за господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. На празничната трапеза трябва да има пита и вино.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Илия, Илияна,Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.

Честито на имениците!

По материали от pravoslavieto.com.

Коментирай