Семейство

Архангеловден

Честит имен ден на всички с името Михаил, Рангел, Ангел, Ангелина

08.11.2012г. / 08 24ч.
Аз жената
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Ангелите са пазителите на човешкия род. Вярващите християни знаят, че всеки човек има свой ангел-пазител, който го напътства в живота, внушава му благочестиви мисли, в трудни моменти споделя мъката му и скърби за него, когато се отклонява от пътя Божий.

Ангелите имат девет чина, разпределени в три последователни степени – горна, средна и долна. Подредени са както следват: шестокрилите серафими, херувимите, силите, властите и началата.

Пръв из първоангелите е Архангел Михаил – “сила Божия”. Той е вестител на Божиите спасителни тайни и за него казват още, че е вожд на безплътните сили. Архангел Михаил успял да победи отреклите се от Господа ангели и да ги свали от небето. До Божия престол стоят още архангел Гавраил (носител на Божиите тайни), Рафаил (лечител), Уриил (просветител), Салатиил (молител и застъпник пред Бога), Иехудиил (прославящ Господа) и Варахил (подател на Божиите благословения).

Изобразяват Архангел Михаил като войн със светли крила и бойни доспехи. Като съдник той често е показан като голям и страшен. Понякога държи везни, според които отсъжда доброто и злото, правата вяра и греховното падение или тъпче дявола и държи сабя.

Архангеловден най-вече се свързва с почитта към мъртвите и едновременно с това и към техните души. Първоангелът отделя душата на човека от тялото и затова преди празника се прави Архангеловска Задушница, която се пада една от четирите големи задушници през годината.

От този ден нататък вярващите ще постят, подготвяйки се за големия зимен празник Рождество Христово. Те ще се отдадат на молитви – вглеждайки се в себе си и преоткривайки човешките слабости и добродетели. За празника се коли курбан в чест на покровителя на мъртвите – обикновено това е овен. Жените приготвят обреден хляб, който се разчупва над главата на най-възрастния член от семейството.

Смята се, че ако времето е ясно и падне слана, времето ще е хубаво през зимата и до първи декември няма да вали сняг.

На този ден празнуват: Рангел, Ангел, Райчо, Райко, Рачо, Ангелина, Ангелинка, Рая, Геле, Гела, Михаил, Милчо, Милка, Милен и др.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Gabriela ( преди 11 години )
Ima oshte mnogo imena, koito praznuvat i tova sam az Gabriela - Aphangel Gabriel-tova Arhangel Gavrail. V evreiskata azbuka ima dve bukvi, koito se pishat "V", no ednata se cete "B". A imenno Gavrail se izpisva s tazi bukva "V", koiato se cete "B" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар