Семейство

Защо кучето ви прави по-здрави?

Здравословни ползи от отглеждането на куче вкъщи

10.09.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кучетата са най-добрите приятели на човека. Отглеждането на сладък пухчо у дома дава много радост и весели моменти.

Освен това, притежанието на четириног приятел носи значителни ползи за здравето на стопаните! Вижте защо е добре да си вземете куче още днес!

Ще се разболявате по-рядко

В нашето модерно общество сме свикнали да обезпаразитяваме, измиваме и дезинфекцираме всичко. Това в много отношения е отслабило имунната ни система. Станали сме много по-податливи на инфекции, вируси и бактерии.

Когато отглеждаме куче у дома, колкото и да чистим, неминуемо в жилището се заселват повече микроорганизми от обикновено. Те в много случаи са полезни, защото изграждат и подсилват по естествени пътища имунната ни система.

Резистентност към алергени

Вярно е, че някои хора развиват алергии към домашни любимци. Но това не означава, че се отнася за всички. Повечето стопани на кучета нямат никакви проблеми с алергените, атакуващи останалите.

Отново имунната система играе голяма роля, особено ако детето е израснало с куче от бебе. Така имунитетът се изгражда най-добре.

Ще имате по-здраво сърце

Научно е доказано, че присъствието на куче в дома има терапевтичен ефект. Когато галите любимеца си, кръвното налягане се намалява по естествен път.

Стопаните на кучета имат по-здрав сън през нощта, което е от голямо значение за здравето на сърцето, тъй като намалява нивата на стрес и умора в клетките.

Собствениците на кучета имат по-нисък холестерол и вероятността да получат инфаркт е по-малка, смятат изследователи.

Повече щастие

Дори за момент да се чувствате нещастни, кучето винаги е в състояние да повдигне настроението ви. Нивата на стрес у стопаните на кучета са по-ниски. Случаите на депресия също са по-редки в сравнение с тези на хората, нямащи домашни любимци.

Взаимодействието с кучето намалява нуждата от медикаменти. Ако стопанинът приема някакви лекарства, присъствието на кучето подобрява ефекта им.

Рутината, грижата за животното, любовта, която то дава на стопаните си ги прави изключително щастливи.

Повече физическа активност

Дори да не тичате с кучето в парка, разходките с него все пак задължително ви карат да се движите. Някои стопани карат колело, докато разхождат кучетата си. Други играят с тях, хвърляйки им пръчки и играчки.

С куче никога не се стои на едно място.

Социален живот

Покрай кучето се случват много запознанства. В градинките и парковете няма как да не се запознаете с други стопани и да обмените опит.

Ранно откриване на рак

Кучетата имат способност да надушват неща, които хората няма как да открият. Четириногите ни приятели имат невероятната способност освен да надушват наркотици, да откриват и рак.

Вечно разбиране

Кучетата не само започват да приличат на стопаните си. Те са и проекция на техните чувства. Много често кучетата имат същия темперамент като стопаните си.

Много изследвания показват, че дори интелектът на стопаните се проектира върху кучето, ако то е отгледано от бебе.

По-малко стрес на работното място

Ползите от отглеждането на куче се простират чак до работното място. Стресът в работата се отразява по-малко на здравето, ако отглеждате куче вкъщи. Когато ви посрещне, прибирайки се у дома, радостта на кучето е в състояние да свали всякакъв товар от плещите.

Разходките с любимеца ви също намаляват стреса и доказано увеличават производителността.

Коментирай