Семейство

Гризането на ноктите – признак на перфекционизъм?

Учените смятат, че гризането на ноктите няма връзка със стреса и тревожността

06.12.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гризете ли си ноктите? Това е ужасен навик, който сме свикнали да свързваме с нервност и тревожност.

Всъщност, гризането на ноктите е признак на перфекционизъм или поне така твърди ново изследване.

Проучването е проведено в Университета в Монреал, Канада, и представлява експеримент, приложен върху 48 души, които си гризат ноктите, скубят си косми от косата или чешат кожата си неистово.

Участниците били подложени на различни тестове – стрес тестове, релаксиращи тестове, скучни тестове и вбесяващи тестове.

При анализа на резултатите учените открили, че хората с характерно повтарящо се поведение го проявяват най-често при скучните и вбесяващите тестове, а не при стрес тестовете.

Изследователите си обясняват това поведение с невъзможност за постигане на целите. Затова те смятат, че хората, които имат големи амбиции или са перфекционисти в онова, което правят, имат много по-голяма склонност да си гризат ноктите, отколкото просто нервните хора.

Свързани статии

Това опровергава общоприетото мнение, че гризането на ноктите, скубането на косми и почесването са признаци на тревожност в стресови ситуации. Участниците показали, че проявяват тези наклонности, когато се чувстват отегчени и разочаровани, пише indiatimes.com.

Според изследователите тези две емоции са директно свързани с перфекционизма, защото такива хора не са способни да изпълняват задачи в нормален ритъм. Те действат енергично, светкавично и с прецизност.

Когато не могат да разгърнат потенциала си или да вършат нещо в техния ритъм, това води до недоволство, нетърпение и непостигане на целите, а това от своя страна подтиква към гризане на ноктите.

Коментирай