Семейство

Тайните на разумното пазаруване

Как да пазаруваме и да спестяваме пари едновременно?

16.12.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По празниците охарчването обикновено е огромно. Склонни сме да пазаруваме без да мислим, а след празниците равносметката често не е в полза на джоба ни.

Как да пазаруваме умно, без да се поддаваме на съблазните, които магазините ни устройват? Ето няколко трика, с които ще върнете контрола над портфейла си!

Успокойте се

Много е важно да не се пазарува емоционално. Така лесно правим излишно скъпи покупки, за да се удовлетворим емоционално. По този начин освен това често се купуват неща, които не харесваме, от които нямаме нужда или които не са ни по джоба.

Затова винаги отивайте на пазар спокойни. Обмисляйте нещата предварително. Правете списък с необходимите неща. Ако харесате нещо извън списъка, обмислете нуждата от него и рентабилността му без да бързате.

Внимавайте за сензорното съблазняване

Много търговски обекти подреждат магазините си спрямо психологически постулати. Моловете са организирани така, че да попаднете във вихрушката от стоки, която да не ви пусне, докато не напазарувате стабилно и не си тръгнете с олекнал джоб.

Нежната музика, приятните аромати в магазините, приятната обстановка, подредбата на по-скъпите артикули на нивото на погледа – всички тези трикове са налице, за да ви предразположат да похарчите повече пари от предвиденото.

Бъдете наясно с тези трикове, за да не се поддавате, освен ако нямате нищо против.

Снимка: iStock

Не се страхувайте да пропуснете намаленията

Много хора бързат да накупят много неща, докато са намалени, без да мислят дали тези неща ще са им от полза. Не се страхувайте да пропуснете намаленията. Винаги имате избор да отидете в друг магазин или да издебнете някоя стока, докато е в акция, но в друг момент.

Вкопчването в намаленията може да се превърне в мания, която в много случаи се оказва напрягаща и стресова, да не говорим, че много от намаленията у нас са фиктивни.

Редуцирайте разговорите с продавачките

Продавачите и консултантите са инструктирани да насочват клиента да си купи възможно повече и по-скъпи артикули. Те не работят в интерес на джоба ви, а в интерес на продажбите на магазина. Затова не очаквайте добър съвет от тях. Винаги разчитайте на своята преценка, ако искате да спазите бюджета си.

Подгответе се предварително

Умен начин за пазаруване без изненади е предварителната подготовка. В света на интернет технологиите е по-лесно да изчислите приблизително колко пари ще са ви необходими за покупките, които сте предвидили. Така ще пазарувате без неприятни изненади, а и ще можете да набележите предварително нещата, които искате да купите вместо да се чудите на място.

Не пазарувайте след йога

Хората, които практикуват йога са по-склонни да правят необмислени постъпки след сеанс. Тогава тялото и духът се отпускат, релаксират и отдават на желанията. Тогава човек е много по-склонен да се охарчи излишно, отколкото ако не се е отпуснал ментално.

Според изследванията, хората практикуващи йога са с 11% по-склонни да направят скъпи покупки след сеанс, отколкото преди това.

Спрете звука на телефона си

Вярвате или не, телефонът също може да ви изиграе лоша шега. Когато пазарувате, говорейки с някого по телефона, сте по-склонни да купите нещо излишно, което да олекоти джоба ви. Съсредоточаването и обмислянето на покупките трябва да стават в пълна концентрация, ако наистина искате да спестите пари.

Коментирай