Семейство

Какво премълчават тийнейджърите?

Не е лесно да си родител на дете в тази възраст

06.03.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да бъдеш родител на тийнейджър никак не е лесно. Тези буйни младежки години са едновременно едни от най-хубавите в живота на човек и най-трудните. В този период се формира голяма част от мирогледа на детето, който се проявява в по-нататъшния му живот.

Тийнейджърите често премълчават много неща, защото смятат, че родителите им не ги разбират. Може би донякъде това е вярно, но единствено чрез комуникацията проблемите биха могли да се решат.

Какво премълчават най-често тийнейджърите пред своите родители?

Не казват, че имат нужда от уединение

Всеки родител иска да прекарва колкото се може повече време с детето си преди то да е напуснало семейното гнездо. Но в тази трудна възраст тийнейджърите имат нужда от своето пространство.

Не всички го казват обаче. Много от децата мълчат и чакат родителите им сами да се сетят. Така се нагнетява напрежение и в даден момент детето избухва, започва да вика или да плаче.

Добре е да знаете, че като родители трябва да се постараете да давате малко повече пространство на подрастващото си дете.

Вашият тийнейджър може и да се среща с някого, дори да отрича

Тази възраст е моментът, в който започват любовните трепети. Тогава е и периодът от живота, в който децата се запознават със секса и взаимоотношенията мъж-жена. Ако имате подозрения, че тийнейджърът ви се среща с някого или че прави секс е добре да го предразположите да ви разкаже малко повече.

Опасностите от нежелана бременност в този период, полово предавани болести и връзки с неподходящи хора са сериозни в тази крехка възраст.

Може да не иска да говори за секс

Темата за секса е трудна. Не всеки родител има подход, а и детето невинаги иска от родителите си да му бъдат обяснени някои неща. В свят на информационно пренасищане надали има нещо, което да остане скрито, но все пак разговор трябва да има.

Можете да подходите с примери от вашия опит или чрез шеговити способи, за да предразположите детето да говори. Не го заставяйте, защото така ще стане по-лошо.

Може да крие за лошите си оценки или отсъствията от училище

Много родители не знаят какво точно се случва с детето им, когато отиде на училище. Някои деца крият разваления си успех в училище или факта, че бягат от часовете. Дори да нямате подозрения, имайте предвид, че тийнейджърът може да крие от вас и това.

Тийнейджърите лъжат, за да избягат от неприятности

Честа детска практика в този период е активното прикриване на истината от родителите с цел избягване на наказания, четене на конско или просто неприятни сцени. Децата измислят какви ли не лъжи, за да избегнат карането с родителите.

На тийнейджърите им се иска родителите да им вярват повече

В стремежа си да опазят децата си от многото опасности, които животът крие, родителите понякога не вярват на нищо, което детето казва. Не всичко, изречено от устата на 15-годишно дете е лъжа. Трудно е да си родител, защото едновременно с това трябва да си и педагог, и възпитател, и най-вече психолог.

Комуникацията е много важна, защото само чрез нея ще опознаете възможно най-добре детето си. Така няма да ви се налага да се чудите кога наистина трябва да му вярвате и кога не.

Тийнейджърът ви може би мрази, когато държите него отговорен, а не братята или сестрите му

Често допускана грешка от страна на родителите е да държат отговорно по-голямото си дете в определени ситуации без да си дават сметка, че невинаги са прави. Друг е въпросът, че децата никога не искат да носят отговорност.

Границата в раздаването на отговорности е тънка и тук се проявява майсторството на един родител. Сърдити винаги ще има. Важното е да се осъзнае важността на отговорността, колкото и да не се харесва на детето.

Снимки: iStock

Коментирай