Семейство

Никога не казвайте това на една булка!

Неуместни въпроси и реакции, които могат да обидят младоженката

22.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Когато чуят новината, че някоя жена ще става булка, хората реагират по всевъзможни начини. Най-често от устата им излизат неуместни коментари и въпроси, с което често обиждат чувствата на бъдещата семейна жена.

Избягвайте тези изблици, защото сериозно може да обидите бъдещата булка!

„Поздравления! Определихте ли дата?“

Това е най-често задаваният въпрос при новината за годеж. Не само той, но и куп подобни – „Имаш ли си рокля вече?“, „Избрахте ли DJ? Аз мога да ти препоръчам моя!“, „В кой ресторант ще е празненството?“

Спестете неудобството на булката от тези въпроси, защото може да я обидите. Не знаете с какъв бюджет разполага, колко гости възнамерява да кани и дали празненството няма да е в скромен състав. Просто я поздравете.

„Нямам търпение за сватбата!“

Това, че сте разбрали за събитието не означава, че сте поканени! Бяхте ли помислили за това преди да задавате този въпрос?

„Е, дано бракът ти не е като моя.“

Най-неуместното нещо, което някой може да каже на една бъдеща булка е това. Вместо да обезкуражавате младоженката, просто я поздравете и ѝ пожелайте късмет и обич. На всички е ясно, че има и неуспешни бракове. Не е нужно да помрачавате чуждото щастие със собственото си нещастие.

„Сигурна ли си, че искаш да се омъжиш?“

Има много обстоятелства, които биха разколебали една жена да встъпи в брак. Не наливайте масло в огъня без да има нужда. Подобни въпроси могат да бъдат зададени само от много близки хора и само в случаите, в които имате нещо предвид срещу младоженеца. Във всички останали случаи този въпрос е повече от излишен.

„Няма да е зле да имаш и църковен брак.“

Какви ритуали ще съдържа сватбената церемония е решение само и единствено на младоженците. Не всички хора вярват в църковния брак, не всички са вярващи по принцип и най-важното – църковният брак не е задължителен. Оставете решението на булката и нейния бъдещ съпруг. Какво мислите вие няма никакво значение.

„С какъв бюджет разполагаш?“

Някои простовати хора задават този въпрос, за да си направят сметка какъв подарък да купят. Други просто са любопитни дали вашата сватба ще е по-скъпа от тяхната. Трети пък искат да разберат дали се жените за мъж с възможности.

Поводите за този въпрос биха могли да са много. Важното е, че имате пълното право да не им отговаряте и дори да ги поставите на място!

Свързани статии

„Защо не поканиш баща си?“

Ако знаете, че булката не е в добри отношения с баща си и не го е виждала отдавна, не е редно да ѝ задавате този въпрос. Бъркате в дълбока рана, която надали е заздравяла. Освен това вероятно едно от първите неща, за които бъдещата булка се е сетила е именно това. Така че с този въпрос не ѝ помагате никак, дори правите нещата още по-трудно поносими.

„Да не си бременна?“

Нима това е единствената причина, поради която една жена би се омъжила? Стегнете се! Нямате право да задавате такива директни въпроси, дори да си ги мислите! Сякаш любовта не е достатъчен повод за двама млади да встъпят в брачен съюз.

Бъдете премерени в реакциите и въпросите си към една бъдеща булка, независимо колко близка ви е тя.

снимки: iStock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Мира ( преди 7 години )
На мен ми предстои сватба и всеки път като се срещна с близки/приятели се започва - имаш ли вече рокля, ама кога ще я купуваш, ама чакай да ти препоръчам един магазин! А шаферките? А какво ще е менюто, а каква музика?! Хората или повече се вълнуват от мен или са наистина невъзпитани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Жена ( преди 7 години )
Това с натякването е много досадно, още повече когато минеш 30-те. Намерих чалъма и на това, казвам, че харесвам жени, а в България тези бракове все още не са разрешени и точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
А, тия въпроси се преглъщат, ама обратния вариант е много по-зле. Ако си над 25 и все още не си омъжена, тогава цялата рода започва да те пита кога ще има сватба, да ти натяква, че ти е време, че ще останеш стара мома и то бездетна, че трябва да вземеш пример от еди-си- коя, която е колкото теб, а вече чака второ дете.... и всичкото това не веднъж, а ежедневно! И то не от един човек, а от всичките ти роднини над определена възраст! Е, това вече не се издържа! А това, че някоя любопитна леля ще ме питам имам ли рокля и дали ще правя църковен ритуал, ще го преживея.От другото така ми е писнало, че си правя майтап, че ще потърся помощ в център за жертви на домашно насилие. Защото това си е направо психически тормоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар