Семейство

Признаци, че започвате да остарявате след 30

Какво се променя в тялото ви?

08.06.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато станем на 30 си казваме, че все още сме млади, животът е пред нас и всичко хубаво тепърва предстои. Вярно е, че сме млади, но също така е вярно и че оттук нататък започва същинското стареене на телата ни.

Не ви се вярва? Замислете се дали не ви се случват следните неща!

Не можете да пиете същите количества алкохол като преди

Не че е похвално в какви алкохолни приключения сте се забърквали в 20-те си години, но усещате, че вече има разлика. Не издържате до толкова късно, не можете да пиете шотове един след друг и да танцувате цяла нощ. От бирата започва да ви става зле на стомаха, чувствате се дискомфортно.

Не можете да изядете цяла кутия сладолед или любимите си бисквити, потопени в шоколад

Преди сте можели да изядете цялото това количество без дори да ви прилошее, за трупане на килограми пък дума не може да става. Сега всичко, което хапнете се лепи не където трябва. Развили сте непоносимост към някои съставки, излизат ви пъпки по кожата.

Свиквайте, защото след 30-годишна възраст тези проблеми ще стават все повече с годините. Просто организмът ви вече не е това, което е бил в зората на младостта.

Не можете да познаете коленете си

Та нали казват, че възрастните ги болят коленете?! Защо тези болежки се обаждат и при вас? Не е ли рано?

Отговорът е, че не е никак рано. Ставните изменения започват именно от тази възраст нататък. Освен това не се чудете, ако забележите, че има промени и в кожата около коленете ви – не се стряскайте!

Тя тепърва ще става леко набръчкана, коленете ви може да изглеждат по-подути отколкото преди, кожата ви надали ще е толкова стегната, колкото е била, когато сте били на 20. Не унивайте – всичко се коригира с подходящите упражнения!

Зрението ви изневерява

Как така доскоро сте виждали като сокол, а сега се налага да примижите, за да разпознаете номера на приближаващия се автобус?!

Започвате да се чудите да не би да сте станали късогледи или пък да сте вдигнали диоптъра. Чудите се дали не е време да намалите малко взирането в компютъра и ангажиментите извън работно време, за да компенсирате умората в очите си.

Истината е, че възрастовите изменения в очите започват да текат след тридесетата ви годишнина и няма какво да направите, за да ги спрете. Можете единствено да внимавате да не прекалявате с преумората в очите. Следете здравето им и знайте, че е напълно нормално от този момент зрението ви да започне да търпи промени.

Разбира се, промените обикновено са малки и едва забележими, така че нямате повод за притеснение, освен ако не става дума за медицински проблем.

Естественият цвят на косата ви не е същият

Не стига, че са започнали да се появяват немалко бели коси, но и самият ви цвят не е това, което беше. Плътността на косъма също се е поизгубила. Косата ви лесно се изтощава. Не расте така, както преди – за нула време.

След 30-годишна възраст е напълно нормално косата да започне да губи блясъка си, да се изтощава и накъсва, да расте по-бавно.

Не можете да танцувате или спортувате без нещо да ви заболи

Това е най-досадното от всичко! Не стига, че осъзнавате как бавно и сигурно остарявате, ами и нямате пълен контрол над тялото си както преди! Това е истински ад. Важно е обаче да го преглътнете и да свикнете с тази мисъл и най-вече да я приемете. Защото в противен случай рискувате да се потопите в бездната на депресията, която е погълнала не една и две все пак още млади души.

Всички промени в тялото ви са напълно нормални. Колкото и да не ни се иска след 30-годишна възраст тялото започва бавно да старее. Не обръщайте внимание на тези промени и си живейте живота! Всяка възраст има своите позитиви!

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
марги ( преди 6 години )
Глупости! Аз ги имам тези неща , но карам 65 години! На 30 бях във вихъра си, и професионално и семейно, синът ми беше на 8 години, а външността ми бе като 20 годишна! Радвайте се на младостта си, годините ще тръгнат бързо , и докато се огледате ще минат! Ценете всеки миг с любимия, защото миговете са преброени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Глупости! Зависи от жената. Аз съм на повече от 50, нищо не ме боли и изключително рядко нещо ме е боляло, килограмите ми са като преди 35 години, зрението ми е повече от отлично, само косата ми е прошарена. Но разбира се, че съм остаряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар