Семейство

Как да спрем да губим приятели?

Хората идват и си отиват от живота ни, но как да спрем това?

14.08.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелството като всяка връзка между хора, изисква сериозно подхранване. То трябва да бъде ценено, подсилвано, окуражавано, обгрижвано. Човек трябва да полага стабилни усилия, за да запази приятелствата си във времето. Защото с годините хората се отдалечават, ако онова, което ги е свързвало, не бъде съхранено.

Повечето от нас губят приятели с годините. Донякъде това е напълно нормално, защото самите ние се меним и няма как да сме еднакви през целия си живот. Ценностите, желанията и интересите ни се променят. Така хората, с които сме имали допирни точки преди, сега сякаш усещаме като непознати.

Но ако усетите, че губите повече приятели от нормалното и в даден момент се озовете напълно сами, погълнати от себе си и ежедневието си – задайте си въпроса „Защо? Къде сгреших?“

Ето какво трябва да промените в себе си, за да спрете да губите приятелите си!

Отделете им време

Времето е най-ценното, което можете да подарите на едно приятелство. Колкото и да си повтаряме, че дори да не се виждаме и чуваме си знаем, че се обичаме, това се променя през годините.

„Далече от очите, далече от сърцето!“ Така са казали хората за любовта. Това обаче важи с пълна сила и за приятелството.

Отделяйте време за срещи с приятелите си. Ако сте толкова затруднени с виждането то поне не пропускайте да ги чуете по телефона от време на време. Само така ще запазите отношенията си здрави през годините.

Слушайте ги

Важно е не просто да чуваш онова, което ти се казва, но и да слушаш истински. Добрият приятел умее да изслушва и дори да не съумее да даде съвет, той просто е там – до другия, който има нужда.

Понякога дори съвет не бива потърсен – само слушането е достатъчно, за да помогнеш на приятел. Ти си там. До него. И той винаги ще знае това, ако усеща, че е изслушван.

Бъдете отворени към приятелите си

Изслушвайте и уважавайте мнението на приятелите си. Едно от обстоятелствата, които развалят приятелството през годините е липсата на разбирателство. Налагането на собственото мнение пред приятелите ви постепенно ще ги накара да се отдръпнат от вас.

Колкото и уверени да сте в правотата си, не насилвайте останалите да се съгласяват с вас. Не забравяйте, че всеки има своята гледна точка и основанията да я подкрепя.

Уважаването на разбиранията и ценностите на другия е нещото, което подплатява приятелството и му помага да остане във времето.

Просто бъдете до тях

Приятелство не означава да се събирате само за да купонясвате или да се мотаете заедно. Приятел е онзи, който е до теб в хубави и в лоши моменти. Онзи, на когото знаеш, че можеш да разчиташ, когато никой друг няма да има желание да се занимава с твоите проблеми, него спокойно можеш да наречеш истински приятел.

Бъди такъв, за да запазиш приятелите си!

Снимки: iStock

Коментирай