Семейство

Да си вземем прошка на Сирни заговезни

Днес отбелязваме празника на опрощението, наричан още Прошка

26.02.2017г. / 06 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Тази година Сирни заговезни отбелязваме на 26 февруари.

Днес е последната неделя преди настъпването на Великия пост или Неделя сиропустна. Празникът бива наричан още и Прошка. На този ден в православните храмове се провежда литургия, на която се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

На Сирни заговезни се провежда ритуала на прошка. Така всеки човек иска опрощение от своите близки и от Бога, изричайки традиционните думи на прошката: „Прости!“ и получавайки отговор „Простено!“

Свързани статии

Седмица след Месни заговезни, на празничната трапеза трябва да има баница със сирене, ястия приготвени с млечни продукти, празнична пита, риба, ястия приготвени без месо, халва или варени яйца.

В неделя сиропустна се извършва и друг ритуал, наречен хамкане, който е най-забавен за децата. На червен конец, който виси от тавана, бабите завързват малко парче халва, сирене или варено яйце. Всички сядат в кръг около масата и с уста се опитват да уловят завързаното на конеца.

Според друг народен обичай на Сирни заговезни трябва да се палят големи огньове, които да се прескачат. В този обичай участват предимно млади мъже, които стрелят и с огнени стрели по дворовете на тези моми, които харесват. Обичаят се прави за здраве, плодородие и изгонване на злите сили. След Сирни заговезни започват Великденските пости.

Днес е прошка – и ние, екипът на Аз-жената искаме прошка от Вас – нашите читателки. Надяваме се да ни простите. И да ни пишете и да ни обичате, както и досега. Благодарим ви!

Коментирай