Семейство

Разпети петък е!

На този ден от Страстната седмица постът е най-строг

21.04.2021г. / 05 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Велики петък (Разпети петък) – денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на цялото човечество.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – според църковната традиция днес не бива да се яде, нито да се пие, (най-ревностните застъпници на поста не пият и вода). През този петък според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие.

На Велики петък се отслужва Света литургия, защото на този ден Исус е принесъл доброволно себе си в жертва в името на спасението на всички християни. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб на Христос, на който се поставя плащаницата, с която е било обвито мъртвото му тяло след свалянето му от кръста. Свещеникът, а след него и всички присъстващи на литургията в края на ритуала целуват кръста, Светото евангелие, а накрая и плащаницата.

През целия ден и вечерта може да се мине под плащаницата, за да изразим нашата съпричастност и вяра. Вечерта плащаницата се изнася за вечерно богослужение и с нея се обикаля храма като символично погребение на Христос. Поклонението на плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресението.

По време на вечерното богослужение се извършва символично опело на Христос пред плащаницата. След като се изнесе от храма, песнопенията продължават с обредна обиколка на храма, символизираща погребението на Исус. В края на службата плащаницата се полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер.

Коментирай